Maanantai 5.8.2013
Työttömän verkkopalvelu uudistuu puutteellisena
Tiistai 6.8.2013
Massairtisanomiset tuovat työttömiä sosiaalituille
Perjantai 9.8.2013
Satoja miljoonia tukirahaa makaa TE-toimistoissa
Lauantai 10.8.2013
Kunnille sadan miljoonan sakot työttömyydestä
Siinä etusivun pääotsikoita Aamulehdestä tältä viikolta. Tarvitseeko tässä enää selitellä, kuinka paljon on etsinyt töitä ja kuinka mielellään menisi vaikka jonkinlaiseen palkkatukityöhön, kun apua työllistymiseen ei ainakaan saa mistään? Otsikot ja jutut niiden takana kertovat vain siitä, että kukaan ei oikeastikaan halua tehdä mitään työttömien hyväksi. On paljon kivempaa vain syyllistää ja suunnitella rangaistuksia, kuin auttaa.
Pari lainausta jäi noista jutuista päällimmäisenä mieleen:
"Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth sanoo, että kuntien etu olisi, jos ne tukisivat työttömiä hyvissä ajoin. - Pitkäaikaistyöttömyyden ja syrjäytymisen vaikutukset ovat pitkäkestoisia. Kestävä ratkaisu on tukea työnhakijan työllistymistä jo hyvissä ajoin ennen kuin työmarkkinatuen rahoitusvastuu siirtyy kunnalle*."
Mikähän muuten on "syrjäytyneen" virallinen määritelmä?
"Noin kolmannes työttömistä on (Seinäjoen kaupungin työllistämisyksikön työnsuunnittelija Merja) Hautakankaan mukaan niitä, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia työllistyä. Suurin osa heistä jäi ilman työtä jo 1990-luvun lamassa. Heidät pitäisi saada Hautakankaan mukaan pois työvoimahallinnon kirjoilta esimerkiksi eläkkeelle."
Niin, kyllä Vammalassa ainakin jo vuosituhannen vaihteessa työttömiä, joilla ei työvoimatoimiston mielestä ollut realistisia mahdollisuuksia työllistyä, siirreettin ahkerasti pois työvoimahallinnon kirjoilta, mutta isompaan ahdinkoon eli toimeentulotuelle. Eläkkeellehän työttömän on aivan mahdoton päästä.
*Kunnan on maksettava puolet yli 500 (arki)päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Ilman korotuksia tuen suuruus on keskimäärin 689 euroa kuussa (ennen veroja).
PS. Itselleni tuli kutsu aktivointisuunnitelman tekoon. Työpajalle Vammalaan ensi tiistaiksi. Näinkö lyhyeksi (joulukuun alusta tähän) jäi se aika, kun olin vain työtön, joka sai hoitaa asiat TE-toimistossa? Nyt siellä on tietysti taas allekirjoitusta vaille valmis paperi kuntouttavasta työtoiminnasta päättymättömin kolmen kuukauden jaksoin.
Ja tuli myös kirje Kelalta ja lomake tulojen selvittämiseksi työmarkkinatuen tarveharkintaa varten. Selvityksen voisi tehdä myös netissä, mutta siellä kysellään edelleen puolison tuloja, vaikka lain mukaan ne eivät ole vuodenvaihteen jälkeen vaikuttaneet työmarkkinatuen määrään. Paperilomakkeessa ei sentään sitä kyselty, vain metsänomistusta ja vuokra- ja pääomatuloja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti