sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Työttömyyskatsaus 6-7/2016

On tässä parin kuukauden aikana ollut kyllä iso kasa aivan järjettömiä työttömiin kohdistuvia uutisia, joista yritin poimia parhaimmat (lue: pahimmat) päältä:

Pätevä orja kelpaa aina (Kouvulan Sanomat, 29.6.2016),  Alma Onali

"Duunipaikalla voi olla palkansaaja ja työkokeilija rinnakkain tekemässä samaa työtä. Toinen saa palkkaa, toinen saa näyttää työnantajalle osaamistaan ja motivaatiotaan. Kulukorvaus työkokeilussa on yhdeksän euroa päivässä työmarkkinatuen päälle. Työmarkkinatuki on noin 703 euroa kuukaudessa, josta verotetaan 20 prosenttia. Työmarkkinatuki ei ole palkkaa. Työkokeilun aikana henkilö ei ole työsuhteessa, eli se ei kerrytä työkokemusta, eläkettä tai lomarahoja."

Tämä kolumni sanoo sen kaiken  ja tärkeimmän lyhyesti. Nämähän ne ovat pahimmat seikat sekä työkokeilussa että kuntouttavassa työtoiminnassa.

Työvoimapula riivaa – Yritykset haluavat maahanmuuttajia (Demokraatti.fi, 11.7.2016)

"Kyselyn mukaan yritykset toivovat Suomelta maahanmuuttajien nykyistä nopeampaa kotouttamista työelämään ja tehokasta kielikoulutusta. Yhteiskunnan tuki alkuvaiheen kuluissa, kuten kielikurssien järjestämisessä, auttaisi osaltaan työllistämistä."

Toki tähän kielikurssien järjestämiseen käytettäisiin työvoimapoliittisia määrärahoja, esim. palkkatukirahoja voisi näppärästi siirtää tähän. Myös erilaiset töissä edellytettävät kortit, kuten hygieniapassi, työturvallisuuskortti ym. olisi ihan kiva maksaa yhteiskunnan varoista eli edelleen näistä palkkatukirahoista. Kotoperäiset työttömät toki saavat maksaa korttinsa ja niiden edellyttämät kortit itse.

Perustulo vai pakkotyö? Hallitus ei vieläkään osaa päättää (Taloussanomat, 8.7.2016)

"Sipilän hallitus valmistelee samanaikaisesti sekä vastikkeetonta perustuloa että "osallistavaa sosiaaliturvaa", joka saattaa tehdä sosiaaliturvasta selvästi nykyistä vastikkeellisemman. Hallitus ei tunnu itsekään tietävän, mihin se pyrkii ja miksi. Keskeisin kysymys on se, halutaanko työttömille antaa esimerkiksi rahallisia kannusteita osallistaviin töihin osallistumisesta vai pyritäänkö työttömiä painostamaan työhön vähimmäisturvaa leikkaamalla."

Oikeiston perustumallihan on se, missä käytetään väärässä merkityksessä sanaa "perustulo", koska siinä edellytetään työssäkäyntiä pienipalkkaisessa silpputyössä sitä perustuloa saadakseen. Kokoomus ei ole millään lailla selventänyt, mitä saisivat ne työttömät, jotka kaikesta yrittämisestä huolimatta eivät saisi noitakaan töitä.

Kaikkein hulluin idea oli Turun Sanomien jutussa 12.7.16 mainittu palveluseteli kuntouttavaan työtoimintaan. Artikkeli sisälsi niin paljon omituista asiaa, että kirjoitin siitä erillisen blogitekstin Tajuntaa räjäyttäviä toimenpiteitä.

Ja valitettavasti vasta kesäkuussa osui silmiini jo viime vuonna (18.11.15) julkaistu Elena Uusitalon bloggaus Sohvalle mars!, joka käsittelee asioita, joita työtön EI SAA tehdä. Lainaan tähän (ilman erityistä lupaa) pätkän hänen loistavasta kirjoituksestaan, ja samalla suosittelen kaikille hänen bloginsa lukemista kokonaisuudessaan:

1. Jos aiotte opiskella, opiskelkaa TE-toimiston järjestämillä ylen älykkäillä kursseilla, jotka auttavat teitä ymmärtämään, kuinka idiooteiksi teitä luullaan. Mikäli otatte riskin ja opiskelette vaikkapa kansanopistossa, ottakaa aikaa munakellolla opiskelutuntienne määrästä. Ne eivät saa ylittää 25 tuntia. Huomioikaa etäopiskelu. Mikäli luette kirjoja kotona, huolehtikaa siitä, että 25 tuntia ylittävä lukuaika käytetään muun kuin oppimateriaalin lukemiseen.
2. Jos aiotte noukkia marjoja tai sieniä, ottakaa yhteys TE-toimistoon ja pyytäkää valituskelpoinen päätös siitä, kuinka monena päivänä viikossa ja mihin kellonaikaan olette oikeutettu menemään metsään, kuinka paljon saalista saa kertyä ja miten sen saa käyttää.
3. Jos aiotte remontoida kesämökkiänne tai maalata keittiönne seinät, tehkää se öiseen aikaan. Paitsi, jos koulutuksenne tai TE-toimiston arvio teistä edellyttää teiltä mahdollisuutta kolmivuorotyöhön. Siinä tapauksessa tarkastakaa kaikki työssäkäyntialueenne ko. alalta löytyvät työpaikat, joissa saattaisitte tehdä kolmivuorotyötä. Tehkää kattava arvio siitä, mikäli hakemuksenne johdosta teidät valittaisiin ko. työhön, millainen olisi työvuorojenne kierto sekä vapaapäivät. Ja ajoittakaa remonttinne vapaiden vuorojen ja vapaapäivien mukaan.
4. Jos aiotte tehdä vapaaehtoistyötä, ks. kohta kolme. Lisäksi huolehtikaa siitä, että teillä on vapaaehtoistyönne ajankohdaksi mahdollinen sijainen, mikäli satutte saamaan kutsun TE-toimiston kursseille tai muutoin tulette vapaaehtoistyönne hetkellä velvoitetuksi vastaamaan TE-toimiston selvityspyntöön.
5. Mikäli omaatte ammatin, älkää tehkö ammattianne vastaavaa työksi luokiteltavaa tehtävää työttömyysaikananne. Esim: jos olette kokki, älkää laittako ruokaa. Jos olette psykologi, älkää kysykö keneltäkään "kuinka voitte?". Ammattia vastaava toiminta katsotaan ammatin harjoittamiseksi, jos työtön rakennusmestari rakentaa terassia, se luokitellaan työksi ja työttömyysetuuden maksamisen esteeksi.
6.Jos olette kuitenkin olleet työssä ja jo silloin marjastaneet, sienestäneet, opiskelleet tai remontoineet samaan aikaan, teillä ei pitäisi olla hätää. Tällöin olette jo osoittaneet kykenevänne tekemään kahta asiaa yhtä-aikaa, joten työttömäksi jäätyänne teidän työttömyysetuutenne ei pitäisi katketa. 

Sitten vielä lopuksi (vaikka heinäkuuta on vielä viikko) muistutus Fazerin käyttäytymisestä, joka on herättänyt paljon some-kohua, ihan aiheesta. Yritys irtisanoi viime vuonna työtekijöitään, mutta ottaa nyt koulutukseen 125 muka vaikeasti työllistyvää. MOLin virallisessa ilmoituksessa tosin etsitään fyysisesti hyväkuntoisia ja sosiaalisesti taitavia henkilöitä (ilmoitus poistettiin kohun noustua). Tätä pitää seurata...

Ja kuin pisteenä iin päälle tämän aamun etusivun uutinen Aamulehdestä:

"Talouden kitkuttelu on johtanut siihen, että Pirkanmaalla on saavutettu ikävä ennätys. Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin tähän asti synkimpänä vuonna 1996."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti