No nyt olisi haettavana kaikkien jouluhullujen unelmaduuni: Joulupukin sihteeri! Vaaditaanko hakijalta uskoa Joulupukkiin? |
"Joka kuukausi 30 000 työtöntä jättää hakematta työtä, koska ei usko pääsevänsä töihin. Asia liittyy niin sanottuun piilotyöttömien määrään. Piilotyöttömiksi lasketaan kaikki työttömät, jotka haluaisivat työtä, mutta eivät ole viimeiseen neljään viikkoon hakeneet aktiivisesti töitä. "
(Yle 6.11.2013)
Onko uutisaiheista pulaa, kun itsestäänselvyyksistä pitää tehdä uutinen? Mitä tarkemmin ottaen tarkoittaa "luopuminen työnhausta"? Sitäkö, ettei hae päättömästi kaikkiin mahdollisiin työpaikkoihin, vaan vain niihin, joihin edes kuvittelee olevansa riittävä ja sopiva, ja joita kertakaikkiaan ei ole joka kuukausi tarjolla vuosikausien työttömyyden aikana?
Tunnustan, että kun ensin työttömäksi jäätyäni olen parin kuukauden ajan hakenut noin kolmeen paikkaan viikossa ilman yhtäkään vastausta olen niin väsynyt koko hommaan, että varmasti on joskus jäänyt neljä viikkoa väliin ilman yhtään työhakemusta. Ei tosin tänä vuonna.
Ja toisin kuin luulisi, kaikenlainen uhkailu erilaisilla aktivointitoimenpiteillä vain lamauttaa; Työteekkiin joutumisen pelossa järkevä ajattelu hyytyy, työhakemusten teosta ei paniikissa tule mitään eikä tilanne muutu yhtään paremmaksi.
Tulee mieleen erään taannoisen työnhakukurssin kellopiirrokset ajankäytöstä: jokainen kurssilainen piirsi kaksi kellotaulua (koska vuorokaudessa kello kiertää kahdesti), ja näihin kellotauluihin oman normaalipäivän ajankäyttönsä. Piirsin oikealla olevat kellot. Seurasi hirveä huuto kurssinvetäjän taholta: En saisi olla työnhakukurssilla enkä työnhakijana, koska selvästi en halua töitä!!!
Olisi pitänyt piirtää kello, jossa joka päivä työnhakua klo 8-16, ja muut hommat sitten tuon ajan ulkopuolella. Siis viikkoja, kuukausia ja vuosia. Haluaisin tietää, kuka siihen pystyy, haettavat työpaikatkin kun loppuvat sitä vauhtia muutamassa viikossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti