Kirja viikossa, osa 24
Joskus, kun vielä ostin kirjoja silloin tällöin ennalta suunnittelematta, ostin kirjan nimeltä Romanitas (kirj. Sophia McDougall) ihan vain takakansitekstin perusteella. Kirjan tarina oli vaihtoehtoinen historia, oletus, että Rooman valtakunta ei olisi koskaan kadonnut.
Kirja oli kuitenkin aika huono, lähinnä jonkinlainen nuorten seikkailukirja. Lukiessani kirjan arvosteluja törmäsin ehdotukseen lukea mieluummin samaa aihetta käsittelevä Roma Eterna, jonka sitten ostinkin. Vuosia kirja oli hyllyssä lukematta, mutta nyt oli lopultakin aika lukea se.
Kirja siis kertoo maailmasta, jota Rooman valtakunta on hallinnut yli 2700 vuotta, välillä tasavaltana ja välillä keisarikuntana, jaettuna ja yhtenäisenä ja useimmiten sotaisana. Kehitys kulkee suunnilleen reaalihistorian tahtiin tai hitaammin, koska ei ole tarvinnut kilpailla kenenkään kanssa tekniikassa tai muussa (vrt. USA ja Neuvostoliitto).
Kirja hukkaa mielenkiintoisen lähtökohtansa keskittyen vain muutaman henkilön yksittäiseen kuvailuun jättäen yhteiskunnan ja ympäristön kuvaamisen lähes täysin. Esim. auto mainitaan vuoteen 1970 sijoittuvassa tarinassa, mutta ei sitä, koska se keksittiin tai kuinka yleinen se olisi ollut silloisessa Roomassa.
Joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia on. Vuoteen 612 sijoittuvassa tarinassa roomalainen virkamies tutustuu Mekassa paikalliseen mieheen, jonka mielipiteet hän huomaa vaarallisiksi keisarikunnalle ja järjestää tämän murhan. Mies olisi myöhemmin tunnettu Muhammedina, mutta näin tuli estetyksi islamin syntyminen.
Vuoteen 1108 sijoittuvassa tarinassa roomalaiset lähettävät 40 000 miestä "uuteen maailmaan" eli Amerikan manteretta valloittamaan vain todetakseen, että viikingit ovat löytäneet se jo paljo aiemmin, ja mayojen kuninkaana on viikinki. Vain 600 miestä palaa hengissä Roomaan. Tämän jälkeen uutta maailmaa ei juurikaan mainita, mutta ilmeisesti sitä ei onnistuttu koskaan kunnolla valtaamaan.
Tässä luvussa on myös aivan selvä virhe: tiikeri EI ole etelä-amerikkalainen laji!
Ja miksikö Rooma säilyi ikuisesti? Olettamuksena on, että juutalaiset eivät koskaan päässeet pakoon egyptiläisten orjuudesta, eivät saaneet kymmentä käskyä eikä mitään Israelia koskaan ollut. Eikä siis myöskään Jeesusta eli ei kristinuskoa lainkaan.
Kristinusko oli varmasti todellisuudessa yksi syy Rooman hajoamiseen, mutta syitä oli varmasti monia muitakin. Tässä kirjassa visigootit ja vandaalit on vain pystytty torjumaan sotimalla.