Ihan pakko taas palata työttömyysaiheeseen; keskiviikon Aamulehdessä oli juttu vihaamastani kuntouttavasta työtoiminnasta otsikolla
"Vaikeasti työllistyvät tarvitsevat yritysten apua".
"Yhä useampi työtön joutuu turvautumaan kuntouttavaan työtoimintaan." Noin kuuluu jutun toinen lause. Oikea muotohan olisi "Yhä useampi työtön pakotetaan osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan", sillä kuka siihen vapaaehtoisesti menee; ehkä prosentti tai kaksi.
"Kuntouttava työtoiminta on tärkeä sosiaalipoliittinen työkalu, josta on pidettävä kiinni. Peräti 35 prosenttia sen jälkeen työllistyneistä on vammaisia ja pitkäaikaissairaita. Ilman tätä palvelua moni erityisryhmä jäisi kokonaan työelämän ulkopuolelle."
Miksi sitten KT:tä ei kohdisteta pelkästään vammaisille ja sellaisille sairaille, joilla on mahdollisuus kuntoutua ns. "normaalityökykyisiksi". Siis esim. onnettomuuden tai akuutin sairauden vuoksi tilapäisesti työkykynsä menettäneille, tai alkoholismista tai mielenterveyden ongelmista kuntoutuville?
Miksi KT:hen pakotetaan kroonisesti sairaat, ja uskotaan heidän maagisesti parantuvan, kunhan heille vain tarpeeksi huudetaan ja heille jatkuvasti huomautellaan laiskuudesta ja syytetään yhteiskunnan loisiksi?
Ilmeisesti jutun kirjoittaja, filosofian maisteri
Antti Siika-Aho, saa palkkansa KT:n pyörittämisestä ja siinä pyörivien ihmisten pompottamisesta. Hän ehdottaa KT:n laajentamista myös yksityisiin yrityksiin: työttömät vain joka paikkaan ilmaiseksi töihin, niin työttömiä onkin äkkiä tuplasti lisää!
Blogia ko. kirjoittaja on pitänyt vasta neljän päivityksen verran, eikä siitä selviä, onko kyseessä sama henkilö joka nelisen vuotta sitten kehui YleX:llä Pohjois-Koreaa mukavaksi paikaksi ja Kim Jong-iliä päteväksi johtajaksi. Jos on, niin ei hänen asenteensa työttömiä kohtaan ole mikään ihme.
Niin, tuohon ensinmainittuun myös netissä julkaistuun
juttuun kirjoitin kommentin, joka myös julkaisitiin:
"Aivan ensiksi: nimike "kuntouttava työtoiminta" tulisi poistaa kokonaan. Se on äärimmäisen nöyryyttävää kaikille, mutta erityisesti nuorille, joille se saattaa olla opiskelujen jälkeen ensimmäinen kosketus työelämään. Leimaa loppuiäksi ja antaa aivan väärän kuvan työssäkäynnistä.
Toiseksi, työhaluiset ja -kykyiset voisi palkata tietyissä tapauksissa vastaaviin töihin, mutta siis työsuhteeseen palkattuna samalla rahalla, kuin he nyt saavat, joka käsittääkseni on n. 700 €/kk. Ja työaika sen mukaan, eli 10-15 h/vko. Korjatkaa, kun olen varmasti väärässä, niin paljon olen elämässäni ollut työttömänä että käsitys palkoista on vähän hämärtynyt.
Tälläisessa työsuhteessa noudatettaisiin normaaleja työehtosopimuksen sääntöjä, ja siitä kertyisi lomaa,eläkettä ja oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan ja jonkinlaiseen työterveyshuoltoon. Palkkahan olisi tosi pieni, mutta toisaalta vain sen verranhan saa nytkin kuntouttavassa työtoiminnassa. Mutta ihmisarvolle ja itsetunnolle olisi ihan eri asia olla oikeasti töissä.
Enkä usko, että palkansaajaa ikinä kohdeltaisiin niin kuin esim. minua aikanaan kohdeltiin kuntouttavassa työtoiminnassa. Hänellä kun saattaisi olla turvanaan myös ammattiliitto ja työtuomioistuin. Työttömällä ei ole minkäänlaista oikeusturvaa ja valitusmahdollisuutta kohtelustaan."
Sen sijaan jo edellisellä viikolla kuuntelin radiosta työttömyyteen järkevästi suhtautuvan
Ville-Veikko Pulkan haastattelun,, ja ajauduin lukemaan hänen blogiaan, jota suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille. Pulkka on tehnyt myös pro gradunsa aiheesta
"Osallistava sosiaaliturva: syrjäytymisen ehkäisyä vai pakkotyötä?"
"Pulkan tutkimuksen mukaan työttömyysturvan oikeutukseen liittyvät ongelmat palautuvat aktiivipolitiikkaa ohjaavan uusklassisen talousteorian oletukseen vapaamatkustamiseen taipuvaisista työttömistä, jotka valitsevat työnteon sijaan mieluummin sosiaaliturvan varassa elämisen. Vapaamatkustajaoletusta vahvistaa omalta osaltaan osallistavan sosiaaliturvankin valmistelun yhteydessä hahmotettavissa ollut ja Suomessa yleisenä pidettävä työttömiä syyllistävä "laiskat työttömät" -puhetapa. Havainnot tukevat kuitenkin heikosti vapaamatkustajaoletusta, sillä tutkimusten mukaan työttömien työmotivaatiossa ei ole ongelmia, korkeakaan sosiaaliturva ei tyytyväiseksi elämään ja palkkatyön merkitys on edelleen suomalaisille suuri. Myös Pulkan haastattelemien osallistavaa sosiaaliturvaa vastustavien kansalaistoimijoiden tärkein vaihtoehto valmisteilla olevalle mallille oli nimenomaan oikeat palkkatyöt."
Tämän kanssa ei voi muuta kuin olla samaa mieltä.