"Kymmenen siivoojaa ja viisi ikkunanpesijää, kiitos!" Ilmaista orjatyövoimaa tarjolla! |
"Velvoitteita etsiä työtä lisätään, mutta yhteiskunta ei luo edellytyksiä saada töitä ja koulutusta. Kolmannen sektorin työllistämistoimelle on asetettu 3000 määrällinen katto. Kolmannen sektorin toimijat tekevät tärkeätä työtä juuri vaikeammin työllistettävien työpoluille tukemisessa. Määrällinen katto pitäisi puhkaista ja antaa kolmannen sektorin järjestölle mahdollisuus auttaa vaikeammin työllistettäviä."
No, viime vuonna ja monena sitä edeltävänä vuonna työllistämistukirahat ovat loppuneet jo keväällä; onko sitten hyvä vai huono, että ne eivät lopu kesken vuoden? Mielestäni huono, lisäbudjettiin on aiina mahdollisuus, mutta mitä tehdä käyttämättömille rahoille?
Ja sitten tiistain kuumaan aiheeseen, bonuspalkkaukseen. "Tulospalkkaus toimii vain, jos peruspalkka on riittävän korkea," sanoi Jari Sarasvuo Ylen A-Studiossa.
"Sen sijaan liian pieni palkka ajaa ihmisen toimeentulostressiin, joka taas voi johtaa esimerkiksi sairasteluun ja tietynlaiseen järkevän toimintakyvyn menettämiseen.
Se johtuu ihmisen ajamisesta eläimeksi. Jos perusluottamus ja perusturvallisuus eivät ole riittävän palkkatason turvaamia, on turha kirittää ja hyppyyttää ihmisiä."
Tässä olisi kannattanut käyttää sanamuotoa "liian pienet tulot", sillä perusturvan alhainen taso on ajanut ihmisiä eläimiksi jo kauan, ja johtaneet sairasteluun ja järkevän toimintakyvyn menettämiseen.
Sunnuntaina 24.9.17 oli sitten Aamupostissa niin järkyttävä kirjoitus, että aloin voida pahoin. Toimittaja A.P. Pietilä kirjoitti täysin älyttömästi otsikoidussa (töitä ei niin vain oteta!) kolumnissaan "Otatko työtä vai rahaa?" siitä, kuinka sosiaalitukiin käytettäviä rahoja haluttaisiin lisätä. Kuka haluaa? Seuraavaksi hän vertaa, kuinka "verovaroilla tuetaan puolen miljoonan suomalaisen asumista", mutta tukiraha ei ole poistanut kansansairauksia. "Lisäksi yli 100 000 nuorta ei käy töissä eikä opiskele. He elävät sosiaalituilla. Heidät on pienestä pitäen vietelty moraalikadon uhreiksi. Heidän ei tarvitse kantaa vastuuta itsensä elättämisestä, kun Kela korvaa kaiken."
Vietelty moraalikadon uhreiksi? Kuka on vietellyt? Vanhemmat? Vai yhteiskunta, joka ei ole antanut vanhemmille töitä? Tuon luettuani menin kyllä melko sanattomaksi... mutta suosittelen lukemaan Taloussanomien jutun Professori varoittaa: Sanktiot ja tiukennukset voivat johtaa pitkään työttöminä olleilla "käpertymiseen", jolloin tulevaisuudesta ei jaksa enää välittää.
Kolumnin lopussa on myös toteamus, että "jo nyt keskituloiset jättävät lisätöitä tekemättä, koska verotus vie lisätuloista vähintään puolet." Miksi pitäisi ahnetia töitä, eikö niitä lisätunteja voisi tarjota työttömille? Ei näköjään, mieluummin haukutaan työttömiä ja verotusta.
Kovasta etsimisestä huolimatta en löytänyt juttua siitä, miten työministeri Jari Lindströmin mielestä aktiivisen työhaun lopettaneet ja näin ollen toimeentulotuelle pudonneet eivät kuulu enää hänen ministseriönsä tilastoihin, vaan muualle. Eli Sosiaali- ja terveysministeriölle. No, sinnehän kuuluvat kaikki pitkäaikaistyöttömät, ovat ministerin mukaan "psykososiaalisia tapauksia". Siis aivan KAIKKI pitkäaikastyöttömät...
Ja kaiken lopuksi loppuviikon huipennus:
Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke käynnistyy (Sosiaali- ja terveysministeriö Valtioneuvoston viestintäosasto, 28.9.2017)
"Valtioneuvosto asetti torstaina 28. syyskuuta hankkeen valmistelemaan perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta. Hankkeen tehtävänä on valmistella työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta. Hallitus sopi uudistuksen valmistelun käynnistämisestä puoliväliriihessään huhtikuun lopussa."
Sitä odotellessa...