maanantai 10. kesäkuuta 2019

Työttömyyskatsaus 5/2019

Edellisessä työttömyyskatsauksessa lupasin jatkaa aiheesta Työteekki. Verkkolehti puheenaiheet.fi jatkoi myös samasta aiheesta julkaisemalla otteita parin päivän takaisessa jutussa mainitusta AVI:n valvontapäätöksestä. Verkkolehden juttu on luettavissa täältä, en jaksa alkaa sitä lainailemaan tähän.

10. toukokuuta puheenaiheet.fi julkaisi uuden Työteekkiä koskevan jutun. 55-vuotias sastamalalainen kirvesmies on ajautunut umpikujaan: hän on työkyvytön, mutta Elon ja Kelan mielestä hän on työkyvyinen, koska on allekirjoittanut kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen!

Todella ristiriitaista sen kanssa, että Kela ja lääkärit edellyttävät kuitenki työkokeilua työkyvyttömyyden todistamiseen, mutta silti tulkitsevat kaikenlaisen työn työkyvyn osoitukseksi!

Työkyvyttömän työttömän ei siis missään tapauksessa pitäisi tehdä minkäänlaista työtä, ei vapaaehtoista, ei kuntouttavaa, ei työkokeilua, ei mitään....vaikka eihän sitä työkyvyttömyyttä siltikään kukaan usko!

Jutussa mainittu kirvesmies Jari Matikainen on tehnyt kantelun Sastamalan TYPin toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

"Kantelussa kaupungin toiminta katsotaan lainvastaiseksi muun muassa sillä perusteella, että kantelijalle ei ole ollut tarjolla lain määrittämällä tavalla hänelle sopivia tehtäviä eikä niitä ole hänelle myöskään pyritty järjestämään.

Kantelija katsoo kantelussaan, että Sastamalassa kuntouttavaa työtoimintaa käytetään systemaattisesti väärin. Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään hänen näkemyksensä mukaan sellaisten ihmisten säilytyspaikkana, joilla ei ole ei todellisia edellytyksiä työllistymiseen.

Kantelijan mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei edes pyritä luomaan edellytyksiä työllistymiselle. Hänen mukaansa kuntouttavaa työtoimintaa käytetään yksinomaan välineenä, jolla kaupungin on mahdollista kiertää pitkistä työttömyysjaksoista kaupungille aiheutuvia maksuja."

Työkyvyttömyyseläkeasiat ovat muutenkin olleet paljon esillä. Erityisesti tänä keväänä on huomattu järkyttävä epätasa-arvo eläkkeen myöntämisessä työttömien ja työssäkäyvien välillä.

"Työttömän on Suomessa huomattavasti vaikeampi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle kuin työssä käyvän. Tilanne johtaa usein vuosia kestävään pallotteluun tukiluukulta toiselle, ja harva kielteisen päätöksen saanut työtön päätyy palkkatöihin.

– On merkittävä epäkohta, että työttömänä on vaikeampi hakea työkyvyttömyyseläkkeelle kuin työssä ollessa, toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski Työttömien keskusjärjestöstä sanoo." (Savon Sanomat, 13.5.2019)

Vaikka tästä asiasta puhuttaisiin kuinka paljon tahansa, ja vaikka puhuja olisi miten merkittävä asiantuntija tahansa, se ei muutu mihinkään. Olen itse nyt pyörinyt tässä bingomyllyssä yli kolme vuotta ilman minkäänlaista tulosta. En ole edes saanut yhdeltäkään lääkäriltä (joita olen tavannut näiden vuosien aikana yli 10) sellaista lausuntoa, jolla olisi edes voinut hakea eläkettä. Ja toisaalta on sanottu, että ei kannata edes hakea, ellei ole täysin varma hakemuksen läpimenosta. Mitä useampi hylkäys, sitä epätodennäköisempää on ikinä saada myönteinen päätös.

Kansan Uutiset ja Iltalehti kirjoittivat toukokuussa työllisyyskursseista.

"Pirkanmaan laitamilta löytyi täysinkurssitettu mies, jolla oli asiasta mielipide melkein kymmenen vuoden kurssitus-, työkokeilu- ja työttömyysjaksojen jälkeen. Herrasmies esiintyy tekaistulla nimellä siksi, että hän lopulta työllistyi TE-palvelujen leipiin kurssittajaksi. Esiintyköön hän tässä nimellä Janne.

Oltuaan kymmenen vuotta työvoimahallinnon heittopussina, Janne on sitä mieltä, että pahin juttu koko hommassa on asenne. Työtön on arvoton esine, jota arvostellaan, mollataan ja tuupitaan sinne tänne. Info-tilaisuuksiin on mentävä karenssin uhalla, ja tilaisuuksien ovella odottaa vartija – ties mistä syystä. Karenssien ja muun kyttäämisen lopettaminen vapauttaisi resursseja parempaan henkilökohtaiseen palveluun." (Kansan Uutiset, 19.5.2019)

Samassa jutussa esitellään "positiivisenä" esimerkkinä Jaana Mäkinen, joka valmistui 55-vuotiaana sisustusompelijaksi. Sisustusompelijan töitä ei taida juuri olla tarjolla, koska hänkin on päätynyt kuntouttavaan työtoimintaan. En ymmärrä hänen valitsemistaan lehden haastateltavaksi, enkä hänen kommenttiaan:

"Oltiin niin kahden kerroksen väkeä, ja työtön oli jokin välttämätön paha ja heittopussi. Toisaalta vaikka kuinka ottaisi päähän, niin onhan kaikki kurssit sikäli hyödyllisiä, että työtön ainakin lähtee pirtistä pihalle ja sosiaalistuu. Voihan kiukkukin jo aktivoida."

Suurin osa työttömistä ei tarvitse mitään erityistä syytä, kurssia tai kuntouttavaa työtoimintaa, lähteäkseen "pirtistä pihalle" ja sosiaalistuakseen! Kaikki eivät kaipaa sosiaalistumista, ja ulos voi ihan hyvin lähteä vaikka lenkkeilemään tai kirjastoon! Ja mihin se kiukku muka aktivoi?

Iltalehti puuttuu jutussaan myös koulutusten ja kurssitusten bisnespuoleen:

"Aamos Group Oy:n bisnes suorastaan räjähti, sen liikevaihto kasvoi 57 prosenttia ja liiketoiminnan tulos huikeat 1909 prosenttia." (Iltalehti 25.5.2019)

1909 prosenttia! Sanattomaksi vetää...

Mutta samalla kyllä tuli mieleen, että minuthan on jo aikoja sitten pudotettu kaiken tällaisen kurssituskierteen ulkopuolelle, viimeksi muistaakseni määrätty karenssin uhalla jonkinlaiselle työnhakukurssille 2002...sen jälkeen pari vapaaehtoista työvalmennusta...mistään tarjotusta työstä tai koulutuksesta en ole koskaan kieltäytynyt, enkä toistaiseksi kertaakaan saanut karenssia...tosin sekin voi vielä olla edessä.

Kuntoutustukihakemus tätä kirjoittaessani kahdeksatta viikkoa käsittelyssä...


tiistai 4. kesäkuuta 2019

Kirpparilöytöjä huhti-toukokuu 2019


  • Tosi ihanat pinkit pehmoconverset
  • Pingviinipukuinen pehmonalle
  • Desigual-mekko
  • Desigual-toppi
  • Harmaat tumput
  • 2 Jan Vis -nallemukia
  • Turkoosi lasijoutsen
  • Kirkas lasijoutsen
  • Pieni vihreä lasijoutsen
  • Evian-pullokorvikset
  • Mustat nyörileggarit
  • Musta t-paita