sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Teatterissa: Pokka pitää

Teatteri Päivölä esitti marras-joulukuussa näytelmää Pokka pitää. Ensi-ilta oli 17.11.2022, mutta olimme tietysti nähneet sen jo kenraaliharjoituksissa edellisenä päivänä ja monta kertaa sen jälkeenkin; Heidi oli paikalla joka näytöksessä, minä en ihan joka kerta.

Olimme siis jälleen osallistuneet myös lavasteiden rakentamiseen ja olimme mukana ensimmäisessä läpiluvussa sekä useissa harjoituksissa. Ja minä olin hankkinut kierrätyskeskuksesta 33 kahvikuppia, kun oli laskettu, että yhdessä näytöksessä hajoaa 3 kuppia; kenraaliharjoitus mukaan lukien olisi tarvittu 30 kuppia. Mutta eihän niitä läheskään niin monta hajonnut; näyttämönkin lattia oli sen verran pehmeää kumimattoa, että iso kassillinen niitä kuppeja jäi!

Näytelmä perustuu tietysti tunnettuun englantilaiseen TV-sarjaan Pokka Pitää (Keeping Up Appearances, 1990 - 1995). Tämä on ilmeisesti ainoa näytelmä, jonka on kirjoittanut sarjan käsikirjoittaja Roy Clarke ja jossa on samat hahmot kuin sarjassa. Tarina on kuitenkin eri kuin sarjassa: Hyacinth Bucketin naapuri Emmet ohjaa näytelmää, ja Hyacinth tunkee itsensä väkisin mukaan.

Vaikka näytelmän käsikirjoittaja onkin sama kuin sarjan, näytelmässä oli kohtauksia, joissa Hyacinth käyttäytyy täysin toisin kuin olisi voinut ikinä kuvitella TV-sarjan Hyacinthin käyttäytyvän; kokiksi pukeutuneena hän pitää vaatteitaan niin rumina, että "yrittää kaikkensa peittääkseen henkilöllisyystensä ja vaikuttaakseen mielipuolelta" (sanat suoraan käsikirjoituksesta). TV-sarjan Hyacinth saattoi yrittää paeta paikalta tai piiloutua, mutta ei ikinä olisi tekeytynyt mielipuoleksi.

Käsikirjoituksessa oli muitakin epäjohdonmukaisuuksia; Hyacinthin (Sari Sulasalmi), Rosen (Suzan Ekim-Heikkilä), Daisyn (Elisa Vainio) ja Violetin (joka on läsnä vain puhelimessa) isän eli Isukin (Teemu Majuri) vihellyspillin ääni kuuluu jo ensimmäisessä näytöksessä, jolloin Hyacinth ryntää näyttämöltä pysäyttääkseen Isukin. Mutta vasta toisen näytöksen puolivälissä Hyacinth lähettää Richardin etsimään Isukkia, joka on karannut Violetin luota ilman housuja.

Juonen epäjohdonmukaisuuksista johtuen en antaisi näytelmälle viittä tähteä, mutta olihan se suosittu; suurin osa esityksistä oli loppuunmyyty. Ja olihan se mukavaa osallistua pitkästä aikaa tällaisenkin teatteriesityksen tekoon, olihan siitä jo kaksi vuotta, kun viimeksi olemme tehneet jotain Studio Donnerissa!


torstai 2. helmikuuta 2023

Työttömyyskatsaus 10-12/2022

Yleensä olen julkaissut tämän työttömyyskatsauksen kerran kuussa; viimeksikään en enää jaksanut (kirjoitin siis kahden kuukauden aiheista), nyt en enää senkään vertaa, mutta vuoden viimeisen kirjoitan.

Yli kaksi vuotta työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä on 53 000. Heidän auttamiseensa ei tunnu nyt rahkeita riittävän. Osa ei todellisuudessa ole työkykyisiä. (Kirkko ja kaupunki, 10.10.2022)

"Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski huomauttaa, että terveydenhuoltopalveluissa ei aina tunnisteta tosiasiallista työkyvyttömyyttä. Eli työttömyyskortistoissa on oikeasti sairaita ihmisiä.

– Tuhannet ihmiset ovat pudonneet 300 sairauspäivärahapäivän jälkeen työttömäksi. Ihmeparantumista ei ole siinä yhteydessä tapahtunut. Ainoa muutos heidän tilanteeseensa on se, mistä elanto saadaan, sekä velvoite hakea töitä. Tämän joukon perkaaminen vaatii lääketieteellistä asiantuntemusta. Yksi ongelma tässä on tapa, miten Kelan lääkärit tekevät työtä. He eivät ole nähneet henkilöä, vaan arvoivat tilanteen vain papereiden välityksellä, Haapakoski sanoo."

Minullehan joku joskus sanoi, että olen liian hyväkuntoisen näköinen päästäkseni eläkkeelle. Enpä huomannut vastata, että eiväthän ne eläkkeestä päättävät lääkärit minua näe.

"Työkyvyttömyyseläkehakemusten hylkäysmäärä on noussut tasaisesti. Vuonna 2010 eläkelaitoksille tulleista hakemuksista hylättiin noin viidennes, viime vuonna hylättiin jo noin kolmannes. Sama trendi näkyy myös Kelalle tulleissa hakemuksissa.

Sairauspäivärahan oikeutta punnitaan arvioimalla, voiko henkilö tehdä nykyistä työtään. Työkyvyttömyyseläkkeessä taas arvioidaan, voiko hakija tehdä mitään työtä. Poikkeuksena ovat 60 vuotta täyttäneet ja julkisen sektorin työsuhteissa työskentelevät, joiden työkykyä arvioidaan suhteessa tehtyyn työhön.

Työkyvyttömyyseläke on vasta viimeinen vaihtoehto, Ilmarisen ylilääkäri Maija Haanpää korostaa. Ensin täytyy selvittää, paraneeko hakijan työkyky lääkinnällisellä kuntoutuksella, voiko hänen työtään muokata, voiko hän siirtyä toiseen työtehtävään tai voiko hän kouluttautumalla hankkia itselleen terveydentilalleen sopivan ammatin." (Yle 8.11.2022)

Tässäkin jälleen korostuu oletus, että työkyvyttömyyseläkettä hakeva on töissä: Voiko työtä muokata? Voiko hän siirtyä toiseen työtehtävään? Kun ensin pitäisi olla se työpaikka, jota työttömällä ei ole. Työttömän oletetaan aina olevan työttömyyskykyinen.

Itä-Helsingin SDP:n edustaja Kalle Mikkolainen pitää mielenkiintoista blogia https://kallemikkolainen.fi/kalle/. Voisin lainata vaikka kaikki tekstit, erityisesti 4.12.2022 julkaistun teksti otsikolla Tuhannen ja yhden tarinan taikahylly, joka käsittelee Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia. Siitä kuitenkin tähän nämä pari lausetta:

"Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista voi sanoa yhteenvetona seuraavaa: Olipa kyseessä sitten maailmanlaajuinen pandemia, sota Euroopassa, taloudellinen taantuma, nousukausi, suurtyöttömyys tai työvoimapula, kokoomuksen lääke talouden ja työllisyyden parantamiseksi on aina yksi ja sama: työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkaus.

Valtaosa pitkäaikaistyöttömistä eivät kulje kadulla mitenkään erityistä varovaisuutta noudattaen, etteivät he vain tulisi liukastuneeksi minkään avoimen työpaikan ovesta sisään."

En ihmettele, miksi työttömän on todella vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta päästä työkyvyttömyyseläkkeelle. Hakemiseen käytetään Kelan lomaketta ETKKela 7002. Siinä on paljon kohtia, joita pitkäaikaistyötön ei voi täyttää: 

Olen ollut ennen sairastumistani kokoaikatyössä / osa-aikatyössä. Valitse toinen.

Olen ollut viimeiset kahdeksan vuotta työtön, mutta "työttömänä"-vaihtoehtoa ei ole.

Viimeinen työssäolopäiväni ennen sairausloman alkua?

No, viimeinen työssäolopäiväni oli 31.12.2014, mutta silloin ei alkanut sairausloma.

Mistä alkaen olet työskennellyt viimeisimmässä työssäsi?

1.1.2014 alkaen vuoden, minkä jälkeen yritys lopetti toimintansa.

Entäs tämä? Millaista työtä ja kuinka paljon pystyisit vielä tekemään?

Jos tähän vastaa, että kevyttä työtä max. 10 h viikko, niin silloinhan tunnustaa olevansa työkykyinen eikä varmasti saa myönteistä eläkepäätöstä. Sehän on aivan eri asia, miten sellaisen työn löytää ja miten siihen pääsee. Siis kun en ikinä terveenäkään päässyt ainoaankaan työpaikkaan, johon itse hain.

Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilu lähettää minulle edelleen kuukausikirjeensä, ja miksei lähettäisi, en ole katkaissut työnhakua sairauslomani ajaksi. Joulukuun kirje oli erinäköinen kuin aiemmat, kalenterimuotoinen: