keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Rutger Bregman: Hyvän historia

"Kristinuskoa kielteinen näkemys on leimannut jo sen varhaisvuosista asti. Kirkkoisä Augustinus (354 - 430) auttoi popularisoimaan ajatuksen, että ihmiset ovat lähtöjään syntisiä. "Kukaan ei ole synnistä vapaa", hän kirjoitti, "ei edes pieni lapsi jonka maanpäällinen elämä on kestänyt vasta päivän."

Ajatus perisynnistä säilyi laajalti uskonpuhdistuksessa, kun protestantit irrottautuivat roomalaiskatolisesta kirkosta. Teologi jauskonpuhdistaja Jean Calvin katsoi, että "luontomme ei ole vain vailla kaikkea hyvää vaan myös niin hedelmällinen kaikelle pahalle, ettei meistä ole olemaan joutilaina".

"(Thomas) Hobbes (1588 - 1679) ja (Jean-Jacques) Rousseau (1712 - 1778) eivät koskaan tavanneet. Rousseau syntyi, kun Hobbesin kuolemasta oli 33 vuotta. Silti heidät pannaan aina ottelemaan toisiaan vastaan samaan kehään. Toisessa nurkassa on Hobbes, joka uskoi, että ihminen on luonnostaan paha. Hänen mielestään vain sivistys voi pelastaa meidät eläimellisiltä vaistoiltamme. Toisessa nurkassa on Rousseau, joka uskoi, että syvällä sisimmässämme olemme nimenomaan hyviä. Rousseau uskoi, että sivistys on pilannut meidät."

"Jos tehdään elokuva miehestä, joka sieppaa naisen ja pitää tätä viisi vuotta lämpöpatteriin kahlehdittuna - kuten on tapahtunut menneisyydessä ehkä kerran - sitä sanotaan kirpaisevan realistiseksi yhteiskunta-analyysiksi. Jos tehdään sellainen elokuva kuin Love Actually - Rakkautta vain, joka käsittelee ihmisten rakastumista, ja Britanniassa on päivittäin ehkä noin miljoona rakastavaa ihmistä, sitä sanotaan sentimentaaliseksi kuvaukseksi epärealistisesta maailmasta." Richard Curtis, Love Actually ja monien muiden elokuvien ohjaaja




TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!
 

Kesäteatterissa: Likaisin tusina

 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

tiistai 3. syyskuuta 2024

Kirpparipöytä ja -löytöjä 2/2024

 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Teatterissa: Moulin Rouge


 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Teatterissa: Sorsalammentie 23 B

 

- huomattava parannus Bollywoodiin

- hieman turhia tanssikohtauksia

- yksi ja sama huone toimi monen perheen kotina


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Kesäteatterissa: Suomen hevonen

 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Sung-Yoon Lee: Pohjois-Korean prinsessa




"Nälänhädän synkimpinä vuosina 1996 - 2000 Kim Jong Un ja hänen sisarensa kävivät koulua Sveitsissä. He matkustelivat laajalti maailmalla väärennetyillä passeilla matkalaukut käteistä rahaa pullottaen. He kävivät usein myös kotimaassaan viettämässä aikaa jossain isänsä monista luksuspalatseista. Heillä ei ole mitään kokemusta muunlaisesta elämästä kuin äärimmäisestä loistosta ja rajattomista etuoikeuksista, jotka hipoivat palvontakultin rajoja. Kun tavalliset pohjoiskorealaiset näkivät nälkää, tuomittuina elämään äärimmäisessä puutteessa ja valtioterrorin kohteina, heillä ei ollut pelkoa nälästä, köyhyydestä, kapinoinnista tai edes kansalaisten heihin kohdistamasta vähäisestäkään kritiikistä. Heidän kotimaansa oli kuitenkin menestyksekkäin - ja hiotuin - totalitaarinen valtio maailmassa."

Kirja on julkaistu keväällä 2023 ilmeisesti melko kiireisesti, ja se olisi kyllä tarvinnut tarkempaa oikolukua; esim. koronaepidemiasta kertovat kappaleet on painettu kahteen kertaan. Sivulla 219 teksti alkaa "Polittisessa kokouksessa elokuussa 2022, jossa hänen veljensä voitonriemuisesti julisti upeaa voittoa covid 19-viruksesta, Kim Yo Jong piti palopuheen..." ja päättyy pari sivua myöhemmin kommenttiin Etelä-Korean presidentin ehdotukseen "Hullu uni", oli Kim Yo Jongin tuomio moisesta puheesta. "Parempi pitää suu kiinni kuin puhua moista roskaa, hän ehdotti."

Sivulla 248 sama teksti alkaa "Eräässä poliittisessa kokouksessa elokuussa 2022, jossa Kim Jong Un voitonriemuisesti julisti loistavan voiton covid-19-viruksesta, hänen sisarensa piti palopuheen..." ja jatkuu vain pienin sanajärjestyksen muutoksin päättyen vähän toisenlaiseen käännökseen: "Mielipuolinen unelma", oli Kim Yo Jongin tyly tuomio. Puhuja menettelisi viisaammin, jos "pitäisi päänsä kiinni, kuin puhuessaan järjettömyyksiä."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Teatterissa: Pyöreän pöydän ritarit

  • lentokonevalot
  • jättäminen viestillä

TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Sheridan Le Fanu: Carmilla ja muita kertomuksia

 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

"Kankaalla olevat kasvot vanhenivat tunti tunnilta, viikko viikolta. Jokainen Dorian Grayn tekemä synti tahrasi taulun kauneutta. Mutta hänen oma ulkomuotonsa säilyi muuttumattomana..."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Jenny Jägerfeld, Mats Strandberg: Frankenstein terapiassa

Näin tämän kirjan kirpparilla ja takakansitekstin perusteella se vaikutti sen verran kiinnostavalta, että kävin kirjastossa lainaamassa sen.

Kirja koostuu terapeutti J:n sekä muutaman muun kirjeistä, työpöytäkirjoista ja istuntojen kirjauksista. J:n luona käyvät tohtori Jekyll (ja myös Hyde), vampyyri Carmilla ja Laura, tohtori Frankestein ja hänen morsiamensa Elizabeth sekä Frankensteinin hirviö ja lopuksi vielä Dorian Gray.

Jonkin aikaa kirjaa luettuani aloin hämmästelemään sitä, että miksi kirjan minä-kirjoittaja ei ollut koskaan aiemmin kuullut Jekyllistä ja Hydestä tai tohtori Frankensteinista? Minäkin olin kuullut niistä jo lapsena, vaikka en mitään elokuvia silloin vielä ollut nähnytkään. Vuosia sitten katsoin myös elokuvan Dorian Gray muotokuva, joka perustuu Oscar Wilden romaaniin 

"Tri Jekyll: Niinkö? Ja minä kuvittelin, etten löytänyt oikeita sanoja. En ole koskaan ennen yrittänyt kuvailla tapahtumia. Kukaan lähipiirissäni ei tunne minun ja herra Hyden suhteen todellista luonnetta.

Minä: Teidän maailmassanne ei taatusti ole helppoa elää romanttisessa suhteessa toisen miehen kanssa.

Tri Jekyll: (nielaisee) Anteeksi kuinka?

Minä: Niin, tarkoitan...ettekö te sitten sitä tarkoittanut? Vai onko suhteenne pelkästään seksuaalinen?

Jekyll ponkaisee pystyyn. Hattu putoaa lattialle ja pyörii tiehensä.

Minä: Anteeksi. Huomaan, että olen suututtanut teidät.

Tri Jekyll: Suututtanut? Minähän olen järkyttynyt! Minua on loukattu! Väitätte minua rikolliseksi ja harhaviettiseksi!

Minä: Niin no, nykyään homoseksuaalisuuden ei enää katsota olevan kumpaakaan noista, mutta...

Jekyll nostaa hattunsa lattialta ja pyyhkäisee siitä pölyt.


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Margaret Atwood: Lievää vakavampi


 TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

maanantai 2. syyskuuta 2024

Juha Matias Lehtonen: Terveys ja humpuuki

 



"Sterilointien rinnalla otettiin käyttöön kastraatiot eli sukupuolirauhasten poistot. Kastraation päämääränä ei ollut ainoastaan estää lisääntymistä vaan hävittää ihmisestä "luonnoton seksuaalinen halu". Pakkosterilointeja ja -kastraatioita perusteltiin ääriesimerkeillä, kuten raiskauksilla ja lasten hyväksikäytöllä. Monet lääkärit suhtautuivat kastraatioihin kuitenkin kriittisesti, koska toimenpide oli mahdollisesti ihmiselle haitallinen.
Pakkotoimet levisivät kattamaan myös uhrittomia rikoksia: seksityötä, naisten harrastamaa irtoseksiä ja miesten samansukupuolisia akteja. Tuon ajan moraalisessa ilmapiirissä vain harvat ajattelivat aikuisten ihmisten välisen suostumuksellisen seksin olevan haitatonta. Ainoastaan heteroseksuaalinen, avioliitossa tapahtuva, lisääntymiseen tähtäävä seksi oli tervettä. Vapaalla seksillä pääteltiin olevan uhrinsa siksikin, että puutteellisen ehkäisyn vuoksi sukupuolitaudit levisivät. Kuppa oli vakava ongelma. Toisaalta ihmiset uskoivat yhä rappeutumistarinaankin. Rotu mätäni, kun piti liikaa hauskaa."



"Sairausdiagnoosi on potilaalle hyväksi. Se ohjaa lääkäriä tai muuta parantajaa antamaan oikeaa hoitoa. Jos ihmisellä on sairaudentunto, hän saa diagnoosista selityksen sairaudelleen ja luvan potea, toipua ja ottaa hoitoa vastaan. Myös yhteisön tarjoama hoiva ja taloudellinen tuki on aina riippunut diagnoosista. Sairauden tunnistaminen muuttaa laiskottelun parantavaksi levoksi. Sosiaalisesti hyväsyttävä diagnoosi kertoo muille, että tästä ihmisestä täytyy pitää huolta eikä häneltä tarvitse odottaa joka tilanteessa yhtä paljon kuin terveeltä kanssakansalaiselta. Jokaisella on tässä elämässä ristinsä kannettavana, ja sairausdiagnoosi auttaa muita ymmärtämään, mikä juuri tämän ihmisen risti on."

TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!


Donald Spoto: Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, Elämäkerta

 


'"Mutta kysyntä piti saada samalle tasolle kuin tuotanto, ja vasta hiljan jalansijaa saanut mainosala kehitteli uusia, tehokkaita ja välillä pelottaviakin markkinointi- ja mainontastrategioita. "Taloudellisen hyvinvoinnin salaisuus on järjestelmällinen tyytymättömyyden tunteen luominen." Näin häpeämättömän väitteen esitti eräs General Motorsin johtaja vuonna 1929 esittäessään yhteenvetoa vuosikymmenen hengestä. Hälyttävän nopeasti tavalliset ihmiset oli saatu uskomaan, että he todellakin tarvitsivat aina vain enemmän ja enemmän tavaraa, yhä huikeampaa ylellisyyttä. Yllytys tepsi, sillä oli keksitty uusi keino: luotto, joka on vain kiertoilmaus sanalle velka. "Osta nyt, maksa myöhemmin" oli vihoviimeinen sysäys niille, jotka mainonta oli jo saanut uskomaan, että a) kaikki heidän tarpeensa voitaisiin tyydyttää ja b) kaikki heidän tarpeensa voitaisiin tyydyttää tavaralla ja c) kaikki heidän tarpeensa voitaisiin tyydyttää tavaralla välittömästi. "Miksi odottaa? Ole paikkakuntasi ensimmäinen, joka omistaa..."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Paula Haara, Asko Lehmuskallio: Suomen passin historiaa

Ruumiin ja dokumenttien kytkökset (Suomen valokuvataiteen museo, 2020)


"Passi ei myöskään riittänyt osoittamaan haltijansa henkilöllisyyttä. Suuriruhtinaskunnan sisällä matkustettaessa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa riittänyt liikkumiseen oikeuttava sisämaan passi, vaan mukana piti olla muita todistuksia siitä, kuka oli, mistä tuli, mihin oli menossa, mitä varten sekä oliko elänyt kunniallista elämää."


"Passia fyysisenä dokumenttinä on vain silloin pidetty luotettavana, jos passi itsestään tuntuu, näyttää ja tuoksuu luotettavalta.

Dokumentin allekirjoittajan auktoriteetillä oli suuri merkitys. Passi oli diplomaattien välistä viestintää vastaanottavalle yhteisölle tai maalle: ilmoitus passinhaltijan tahdosta matkustaa ja pyyntö päästää passinhaltija kulkemaan vapaasti ja turvallisesti. Kansalainen oli ennemminkin viestin tuoja kuin passin omistaja eikä passinhaltijan henkilöllisyys ollut niin tärkeä kuin passin myöntäjän arvovalta."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Elinor Gleghorn: Sairas ja viallinen - naiset lääketieteen historiassa




"Syyskuussa 1941 atlantalainen gynekologi Walter Holmes kertoi raportissaan 80 yksityispotilaasta, joissa oli diagnosoitu endometrioosi vuoden 1930 jälkeen. Holmes ei käyttänyt endometrioosia keppinä, jolla heristää naimattomille ja lapsettomille naisille. Sen sijaan hän keskittyi sairauden tuhoisiin vaikutuksiin, diagnostisiin haasteisiin ja mahdollisiin hoitoihin. Meigsin raportissa aiemmin samana vuonna mainittiin "kipu" vain kahdesti. Holmes puolestaan mainitsi potilaidensa kivun eri sijainnit ja vakavuuden. Hän totesi, ettei kipu liittynyt vain kuukautisiin; 25 prosenttia hänen potilaistaan kärsi yhtämittaisista kivuista. Eikä kipu rajoittunut lantioon ja vatsaan, vaan säteili selkään, nivusiin, lonkkiin, reisiin, munuaisiin ja mahalaukkuun. Potilailla oli monia vakavia oireita, kuten ummetusta, virtsarakon ongelmia, kuumetta, ruuansulatushäiriöitä, päänsärkyä, yhdyntäkipuja ja hermostuneisuutta.

1930-luvun loppuun mennessä gynekologeille ja patologeille selvisi, että endometrioosi saattoi levitä munasarjojen ja vatsan alueen ulkopuolella. Kohdun limakalvon kudosta oli löydetty kohtu-nivussiteestä, suolistosta, paksusuolesta, peräsuolesta, kohdunkaulasta, virtsarakosta, imusolmukkeista ja keuhkoista."


"Lupus oli selvästi vaihteleva sairaus, joka ilmeni monella tavalla väärän positiivisen tuloksen saaneen potilaan kehossa ja mielessä. Lupus levisi niveliin, ihoon, silmiin, sydämeen, munuaisiin, keuhkoihin ja verisuoniin ja vaikutti mielenterveyteenkin vakavasti. Joukko naisia oli pantu psykiatriseen hoitoon sen jälkeen, kun heissä oli väärin diagnosoitu syfilis.

On hirveää kuvitella, kuinka paljon nämä naiset saivat kärsiä väärän diagnoosin ja kliinisen tietämättömyyden takia. Vaikka LE-koe saattoi vahvistaa sairauden, naisten täytyi tapella omituisten ja arvoituksellisten oireidensa lääkärinlausuntoja vastaan ennen kuin lupusta edes esitettiin. Oli paljon helpompaa pitää naisten nimeämättömiä kipuja sopeutumisvaikeuksista, tunne-elämän epävakaudesta, psykoosista tai luulotaudista johtuvina kuin myöntää tietämättömyyttään."

"Oli syy mikä tahansa, Miltown auttaa hänen hoitamisessaan - saa hänet lievittämään sekä tunteiden että lihasten jännitystä. Se ei vastaa viikkoa Bermudalla tai emotionaalista sopeutumista. Mutta se tekee jälkimmäisen helpoksi hänelle sekä lääkärille.

Tämä uusi kulttuurinen stereotyyppi ahdistuneen sairaasta kotiäidistä pani vauhtia bentsodiatsepiinien tuotannolle. Esimerkiksi Valium, Librium ja Serax tulivat markkinoille Britanniassa ja Yhdysvalloissa 1960-luvun alussa. Muutaman pillerin jälkeen nainen selviäisi vaivatta arkiongelmistaan. Uneliaisuus, huimaus, pyörtyminen, ihottoma, pahoinvointi, velttous, turvotus, epäselvä puhe ja muuttunut sukupuolivietti olivat vain joitakin pienellä tekstillä varoitetuista sivuvaikutuksista."


"Vuonna 1992 tehty tutkimus Bostonin Brigham and Women's Hospital -sairaalassa osoitti, että 90 prosentissa tapauksista lääkärit eivät olleet piitanneet oireista. Eräs osallistuja selitti, että lääkärit "kokeilevat monenlaista - ja kun mikään ei onnistu, he päättelevät sinun olevan sekopää - he voivat sanoa vaikka: Et voi kokea sitä mitä koet. Sinun on syytä mennä psykologille. Et ole niin sairas kuin luulet." Monia ei uskottu vaan heitä holhottiin, koska "he eivät näyttäneet sairailta", kun taas toisten oireita vähäteltiin arjen epämukavuuksina."

"Tunnen monta naista, joille on sanottu oireiden olevan teeskentelyä, kuvittelua tai liioittelua."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Rachel Williams: Ystäväni Anna - Huijariperijättären tarina

 

TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Marko Home & Mika Taanila: Futuro, Tomorrow's House from Yesterday

 




https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_775478




TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Anna Kontula: Luokkalaki

Miten Suomen lait ja viranomaiset syrjivät työväenluokkaa

"Hieman yleisistä käsityksistä poiketen sijoitan joitakin työmarkkinoiden ulkopuolella olevia ryhmiä työväenluokan käsitteen alle. Tyypillisesti tällöin kyse on perusturvan varaan päätyneistä ihmisistä, joiden arki poikkeaa merkittävästi tavallisen duunarin päivärytmistä. 

Lisäksi useimmille suomalaisille työttömyys tai sairaus on ohimenevä vaihe, ja elämänkaarelle
mahtuu myös ansiotyötä. Erittäin harvoin Suomessa tapaa aikuista, joka ei olisi koskaan tehnyt
ansiotyötä edes välityömarkkinoilla. Siten myös sosiaalietuuksia saavien keskuudessa identifioidutaan usein ja perustellusti työväenluokkaan."

"Koska kyse on todellakin ”monialaisesta” työstä, saattavat käyttöoikeudet olla varsin kattavalla joukolla sosiaali- ja terveysviranomaisia, työnkuvasta riippuen esimerkiksi sosiaalityöntekijällä, sosiaaliohjaajalla, psykologilla, TE-virkailijalla, nuorisovalmentajalla, päihdetyöntekijällä, sairaanhoitajalla, terveydenhoitajalla sekä tietysti monen sortin kouluttajalla ja ohjaajalla. Ainakin pienemmällä paikkakunnalla joukkoon mahtuu helposti myös pitkäaikaistyöttömän sukulaisia, tuttavia tai vaikka entisiä ja tulevia seurustelukumppaneita. Jos on inhimillistä tirkistellä julkkisten elämää, miksi samaa ei voisi tapahtua tutun kohdalla?

Rekisteriin eivät päädy kaikki työttömät. Pääsääntönä on, että monialaisen yhteispalvelun tarve arvioidaan, kun henkilö on ollut työttömänä yhtäjaksoisesti vuoden. Kyse on siis työttömiksi kutsuttujen ongelma-ihmisten kovasta ytimestä.  Rekisteriä ylläpitävästä Työ- ja elinkeinoministeriöstä ei osattu tarkalleen sanoa, miten rekisteristä pääsee pois."

Sanktioiden tarkoituksena on kannustaa ihmisiä aktiiviseen työnhakuun ja työkyvyn ylläpitoon. Tavoite sisältää ainakin kaksi ongelmallista taustaoletusta – että työttömät noin yleensä
eivät näin muutenkin toimisi, ja että nimenomaan  sanktioiden uhka saisi heidät muuttamaan käyttäytymistään. Kummankaan oletuksen tueksi ei löydy uskottavaa tutkimustietoa. Varsinkaan pitkäaikaistyöttömien kohdalla sanktioilla ei kuitenkaan ollut työllistymistä lisäävää vaikutusta, sillä työllistymisen esteet ovat muualla kuin työhalukkuudessa.

On selvää, että jokaisesta yhteiskuntaryhmästä löytyy henkilöitä, jotka pyrkivät käyttämään järjestelmää väärin. Työväenluokalle kohdennettujen järjestelmien lähtöoletuksena on epäluottamus, että jokainen sen piiriin päätynyt henkilö on ainakin potentiaalinen väärinkäyttäjä.

Asetelman tekee erityisen ongelmalliseksi se, että paljon viranomaisharkintaa sisältävä järjestelmä on myös otollinen kasvupohja mielivallalle. Tilaa syntyy, kun säännöt laaditaan niin väljästi,
että ihmisten on vaikea tulkita niistä oikeuksiaan. Esimerkiksi työtarjouksesta kieltäytyminen on keskeinen sanktioperuste, mutta toisaalta sallittua, jos kieltäytymiseen on ”pätevä syy”. Työtön voi kuitenkin tietää vasta kokeilemalla, onko hänellä tällainen pätevä syy vaiko ei. 

työ on hänen uskonnollisen tai omantunnon vakaumuksensa vastaista;

Kun viranomaisharkinta yhdistyy työttömyysturvajärjestelmän genetiikkaan koodattuun epäluottamukseen työttömiä kohtaan, syntyy yksilön kannalta kohtuuttomia tilanteita. Työttömän näkökulmasta työttömyysturvan menettäminen on varsin ankara sanktio. 

Samankaltainen jako on havaittavissa puhuttaessa työttömistä. Varsin usein työttömät kuvataan
elätteinä, joiden elämä on liian mukavaa ja helppoa. Tämän puhetavan haastajana näkee toisaalta tekstejä, joissa kiistetään kielteisiä väitteitä ja vakuutetaan työttömien noudattavan vallitsevia moraalikäsityksiä.142 Pahan työttömän sijalle asetetaan köyhä ja huono-osainen uhri-työtön. Myönteistä puhetta työttömistä on sen sijaan hyvin vähän."

"Esimerkki tällaisesta diskurssista löytyy aikaisemmasta luvusta Mielivalta, jossa hairahdun
itse todistelemaan työttömien työhalukkuutta – koska ahkeruus on yhteiskunnassamme vallitseva moraalikoodi, jonka hylkäämisestä työttömiä usein epäillään. Asiallisempi lähestymistapa itseltäni olisi ollut todeta, että kun ei täällä muidenkaan työmoraalia lakkaamatta kysellä, miksi sitten työttömien." 

TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

Lauren Weisberger: Paholainen pukeutuu Pradaan

Kuuntelin keväällä Yle Areenasta Kirja vs. Leffa -sarjasta jakson, jossa käsiteltiin Lauren Weisbergin kirjaa Paholainen pukeutuu Pradaan vuodelta  2003 ja siitä vuonna 2006 tehtyä elokuvaa. Elokuvan näin vuosia sitten, en juuri muista siitä mitään, mutta yllämainitun jakson ansiosta innostuin lainaamaan kirjan.

Kirja kertoo nuoresta, juuri yliopistosta valmistuneesta Andystä (nimestään huolimatta nainen), jonka toiveammatti on päästä kirjoittamaan The New Yorker -lehteen. Sen vuoksi hän hakee ja pääsee saman kustantamon muotilehden päätoimittajan assistentiksi, tarkoituksenaan tehdä tätä työtä vuosi ja sen jälkeen edetä himoitsemaansa lehteen. Muotilehden nimi (Runway) sekä kustantamo (Elias-Clark) ovat keksittyjä ja viittaavat Vogueen ja sen kustantamoon, Condé Nastiin.



Haluan Harry Winstonin

"Emmy kampesi lasinsa ylös kuin se olisi ollut paperipaino. "Meille", hän julisti. "Ensi kesään mennessä olen tehnyt itsestäni porton ja nainut puolta Manhattania, ja Adriana on vihkiytynyt yksiavioisuuden iloihin. Ja Leigh...on tehnyt jotain."


TEKSTIÄ TULOSSA LISÄÄ, KUN EHDIN JA JAKSAN!

perjantai 10. toukokuuta 2024

Kirpparipöytä ja -löytöjä 1/2024

Oli taas kertynyt sen verran tavaraa, että varasin alkuvuodesta kirpparipöydän. Ja kun olin sen myönteisen eläkepäätöksenkin saanut, niin oli aika käydä läpi tavaroita, joita olin säästänyt sen varalta, että joskus pääsisin töihin tai joutuisin työkokeiluun. No, nyt ei ole enää pelkoa kummastakaan.




Kirpparilöytöjä tammikuu - maaliskuu 2024

  • Jabra Evolve 65 SE -langattomat kuulokkeet 15,00 (hinta Gigantissa 189,00)
  • Oranssi kevyttoppatakki (logossa on selvästi R-kirjain, mutta edes Google Lens ei löydä, minkä merkin logo se on)
  • Musta-valkoinen lasijoutsen



tiistai 23. huhtikuuta 2024

Teatterissa: Kalenteritytöt

Nyt kun kesäteatterin harjoitukset, lavastesuunnittelu ja tarpeistonetsintä ovat jo hyvässä vauhdissa ja ensi syksynkin näytelmä ja pääosanesittäjät jo päätetty, täytyy kai vihdoinkin kirjoittaa myös viime syksyn näytelmästä, eli:

Syksyllä 2023 Teatteri Päivölä esitti näytelmän Kalenteritytöt, joka on tositapahtumiin perustuva tarina keski-ikäisistä englantilaisnaisista, jotka päättävät tehdä "tyttökalenterin" kerätäkseen rahaa ostaakseen uuden sohvan sairaalan odotushuoneeseen (jossa kaksi heistä vietti paljon aikaa toisen naisen aviomiehen sairastaessa leukemiaa). Tarinasta on tehty v. 2003 elokuva , joka on esitetty joskus TV:ssä ja on ainakin ollut nähtävissä Disney+ -suoratoistopalvelussa.

Näytelmän ohjasi Tiina Alapaattikoski, ja minä ja Heidi osallistuttiin lavasteiden tekoon ja tarpeiston hankintaan, jota tarvittiinkin todella paljon. Isoin ongelma oli auringonkukkien hankinta tai valmistus; jos olisi ollut tiedossa jo keväällä (kun oli ensimmäinen palaveri näytelmän tienoilta), että kukat ovat lavastustiimin vastuulla, niin olisimme voineet tilata tekoauringonkukkia Kiinasta, mutta kun asia selvisi, oli liian myöhäistä. Lopulta päädyttiin maalattuihin kertakäyttölautasiin, jotka eivät aiheuttaneet katsomossa mitään "wau-efektiä". 

Ylhäällä alun lavasteet, alarivissä auringonkukat,"aito" Tescon kassi
ja pesuainepaketti sekä kuva käsiohjelmasta.
Niin kuin jo kerroin, tarpeistoa tarvittiin siis todella paljon; osa löytyi kierrätyskeskuksesta, osa Maurin varastosta, osa oli näyttelijöiden omia. Sulkapallosetin ostin kaupasta, ja sekin oli turhan kallis; jos olisin ostanut sen jo kesällä, Puuilosta olisi saanut viidellä eurolla, mutta kun odotin varmistusta, tarvitaanko sitä, niin Puuilossa oli "kesäjutut" jo laitettu varastoon ja kuulemma niin syvälle, ettei niitä alettu sieltä kaivelemaan. Ostin sitten Prismasta kolminkertaiseen hintaan!

Näytelmän idea, keski-ikäisten naisten "tyttökalenteri" eli naisia lähes alastomina ei ehkä saunakulttuurin Suomessa ole niin radikaali kuin puritaanisessa Englannissa; eräskin roolihahmo sanoo, ettei edes hänen aviomiehensä ole nänyt häntä alasti(?). Ja näytelmä kuitenkin sijoittuu 1990-luvulle, ei mihinkään viktoriaaniseen aikaan.

Olihan tämä melko hauska. Esityskaudella oli muutama sairastuminen, mutta ohjaaja paikkasi hyvin, vaikka olikin ehkä hieman liian nuori keski-ikäisten rooleihin. Ensi-ilta oli jo lokakuussa, ja marraskuussa oli valitettava tauko: eräs toinen teatteri oli varannut marraskuun, mutta peruikin sitten. Mutta Kalenterityttöjen mainokset oli jo silloin painettu, joten esitykset jatkuivat vasta joulukuussa.

tiistai 23. tammikuuta 2024

Kirpparipöytä ja -löytöjä 3/2023

Teatterihommissa oli taukoa koko marraskuu ja päätin varata pariksi viikoksi kirpparipöydän tuon tauon ajalle. Tavaraa oli kyllä pöytä täynnä, mutta tuotto ei ollut kummoinenkaan; ehkä toiseksi huonoin Femmatorilla. Tosin hinnoittelin tavaraa tosi väsyneenä ja unohdin paljon esim. joulukoristeita, jotka olisivat ehkä menneet kaupaksi.







Kirpparilöytöjä elokuu - joulukuu 2023

  • Yksisarvispehmo
  • Pallolumiukkopehmo
  • Seepralompakko
  • Kivi-metallijoutsen
  • Kirjavat toppakintaat
  • Desigual Mini Polynesia -laukku
  • Crocs-saappaat (Mallinimeä en löydä mistään, muistaisin, että nämä ovat ne, joita etsin noin vuonna 2012, mutta silloin olivat loppuunmyydyt joka paikasta, mutta ne olivatkin Crocs Claire -saappaat)


perjantai 12. tammikuuta 2024

Teatterissa: The Addams Family

No nyt on aika erikoinen blogikirjoitus; kävimme nimittäin Heidin kanssa katsomassa tämän Kotkan kaupunginteatterin musikaalin jo 4. maaliskuuta viime vuonna eli yli 10 kuukautta sitten. Välillä olin muistavinani, että olen tästä jo kirjoittanut, mutta sitten huomasin, etten olekaan.

En ole aivan varma, milloin kuulin tai näin ensimmäisen kerran, että tätä musikaalia esitetään Kotkassa. Suomen kantaesityshän oli Tampereen Työväen Teatterissa 4.10.2013. Musikaalia on esitetty myös Oulussa, Jyväskylässä ja Seinäjoella, ja tietysti alkuperäinen versio Broadwaylla vuonna 2010.

Addamsin perhe on alunperin sarjakuvapiirtäjä Charles Addamsin luomus, joka ilmestyi The New Yorker -lehdessä vuosina 1938 - 1988. Perheeseen kuuluu isä Gomez, äiti Morticia, lapset Wednesday ja Pugsley (joiden ikäjärjestys vaihtelee eri sarjoissa ja elokuvissa) sekä Fester-setä, Isoäiti ja hovimestari Lurch (Lurkki). Ja välillä myös The Thing (Käsi).

Perheestä on tehty kahden kauden mittainen televisiosarja (1964 - 1966) TV-elokuva Halloween with the New Addams Family (1977), animaatiosarja kahdesti (1973 sekä 1992 - 1993, TV-sarja The New Addams Family (1998 -1999) sekä vuonna 2022 eräänlainen spin-off sarja Wednesday, joka kertoo perheen tyttären opiskelusta Nevermoren sisäoppilaitoksessa.

Näyteltyjä elokuvia: The Addams Family - Perhe Addams (1991), Addams Family Values (1993), Addams Family Reunion - Sukukokous (1998) sekä animaatioelokuvia: The Addams Family (2019) ja The Addams Family 2 (2021).

Mutta sitten tähän nähtyy musikaaliin. Wednesday on rakastunut ja menossa naimisiin, ja hän haluaa esitellä sulhasen vanhemmat perheelleen. Seuraa päivällinen, joka päättyy kaaokseen ja lopulta myrskyyn, joka pakottaa kaikki jäämään Addamsien kartanoon yöksi. Ja seuraavana päivänä asiat tietysti selviävät ja kaikki on taas hyvin.

Musikaalissa oli hauskoja kohtia ja oli ihan hyvä tuntea Addamsin perheen "taustoja" ymmärtääkseen niitä. Hauskoja olivat myös Addamsin perheen jo kuolleet esi-isät, jotka kuitenkin välillä tulivat elävien maailmaan. Oli esi-isä (tai -äiti) kivikautisissa vaatteissa; joku parrakas heppu Kolumbuksen ajoilta; ilmeisesti alttarille jätetty nainen edelleen morsiuspuku yllään; lentoemäntä pölyisessä puvussa, joka jostain syystä toi mieleeni New Yorkin kaksoistornien tuhon syyskuussa 2001 ( en tiedä, oliko tämä tarkoituksellista vai vain minun mielikuvitustani).

Ihan kaikkea en enää muísta, ja tätä musikaalia on turha suositella kenellekään, koska sen esitykset ovat päättyneet ajat sitten.

Kotkan kaupunginteatterille aioin laittaa palautetta siitä, että yhtä aikaa tämän musikaalin väliajan kanssa Naapurinäyttämöllä oli alkamassa joku lastennäytelmä, ja teatterin muutenkin pieni eteisaula ja narikka oli aivan tukossa lapsiperheistä rattaineen ja väliajalla vessaan jonottavista musikaalikatsojista. Tämä olisi kannattanut ottaa huomioon ohjelmiston suunnittelussa ja erityisti näytelmien aloitusajoissa.