lauantai 9. helmikuuta 2013

Norman Mailer: Marilyn

Kirja viikossa, osa 2

Norman Mailerin Marilyn on ehkä noin kahdeskymmenes lukemani Marilyn-elämäkerta. Tosin julkaisujärjestyksessä se on alkupäästä, kirjoitettu vuonna 1973. En vain ole saanut kirjaa käsiini aikaisemmin, painokset oli loppuunmyyty ja ainoa kerta, kun törmäsin kirjaan oli sen ruotsinkielinen painos Vammalan Vanhan Kirjallisuuden Päivillä joskus kymmenisen vuotta sitten. Nyt lopultakin on saatavilla uusi pehmäkantinen painos.

Mailer myöntää, että kyseessä on romaanielämäkerta, koska hän ei tehnyt minkäälaista tutkimustyötä sitä varten, vaan pihisti suurimman osan faktoista Fred Lawrence Guilesin kirjasta Norma Jean: The Life of Marilyn Monroe vuodelta 1969 (jonka myös olen lukenut) sekä parista muusta kirjasta ja lehtijutuista. Suuri osa kirjasta tuntuu olevankin kuviteltua fiktiota, pelkkää kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta siitä, mitä tapahtui tunnettujen faktojen ulkopuolella tai Marilynin päässä.

En missää tapauksessa suosittelisi kirjaa kenellekään ensimmäiseksi Marilyn-elämäkerraksi, jos sellaisen haluaa lukea. Kirjassa on aivan liikaa omituisia pitkiä psykologisia "jos oli näin, tai ehkä olikin niin" -pohdintoja, joilla ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa, ja toisaalta kirja on hyvin pinnallinen eikä yritäkään etsiä todellista Marilynia.

Paljon parempia kirjoja aiheesta ovat esimerkiksi Anthony Summersin Jumalatar ja Donald Spoton kirjottama elämäkerta. Jopa Wikipedian Marilyn Monroe -artikkeli on Mailerin kirjaa perusteellisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti