perjantai 11. lokakuuta 2013

Kuka keksi korsettilaukun?

Huomasin joku aika sitten, että minulle on kertynyt jo kahdeksan korsettilaukkua. Olen ostanut kaikki kirpputoreilta ympäri Etelä-Suomea. Yhden sain joululahjaksi, mutta tiedän senkin löytyneen kirppikseltä. Ja sieltähän niiden löytyminen on aivan sattumanvaraista. Yritin siis selvittää, mistä niitä löytäisi ja samalla niiden historiaakin, mikä osoittautuikin aika mahdottomaksi.

Lainasin kirjastosta kaikki löytämäni laukkujen historiaa koskevat kirjat, joita tosin oli vain kaksi (Sigrid Ivo: Bags ja Kate Dooner: A Century of Handbags, joista olen kirjoittanutkin. Ei minkäänlaista tietoa korsettilaukuista, eikä kuvissa mitään lähellekään niiden kaltaista. Sinänsä kyllä ymmärrettävää: 1800-luvulla naisen alusvaatteet olivat tabu, jota kukaan ei saanut nähdä; ei olisi tullut kuulonkaan kuljeskella alusvaatetta eli korsettia jäljittelevä laukku kädessä!

Kuvassa pari korsettilaukun edeltäjää. Vasemmalla Sears-
katalogin babydoll-laukku ja oikealla
tuntematon laukku kirjasta Oi, mikä ihana laukku
(kirj. Robyn Johnson)
50-luvun Searsin (amerikkalainen tavaratalo/postimyyntifirma) katalogista löysin laukun, jota hyvällä tahdolla voisi kuvailla ”alushamelaukuksi”, tai ”babydoll-laukuksi”. Loogisesti ajatellen korsettilaukku on siitä vain riisutumpi versio.

En siis pystynyt selvittämään korsettilaukun historiaa tai ensiesiintymistä. Laukuistakin löytyi informaatiota todella heikosti, vain kahdessa laukussa oli jotain tekstiä: Isoimmassa mustassa laukussa on logo ”MISS Made for Sweden”, mutta Google ei löydä tuolla hakusanalla mitään, ja keltainen bikinilaukku on merkiltään O.I.S Scandinavian Easywear eli sehän on laukkumerkki, jota myydään esim. Aleksi 13:ssa. Tosin ei mitään tietoa, minkä vuoden mallistosta ko. laukku on.

Googlettamalla sanalla ”corset bag” löytyy kyllä kuvia laukuista, mutta linkit johtavat valitettavan usein sivuille, joilla tuotteen kerrotaan olevan loppuunmyyty. Ebaysta löytyy muutamia, myös himoitsemani Demonian goottipunkkikorsettilaukku, joka toistaiseksi ylittää lähetyskuluineen budjettini reilusti.

Saksa tuntuu olevan myyntimaana hyvin edustettu, haussa voi käyttää sanoja ” Dirndl Handtasche”. Siten löytää myös tuunausvinkkejä, jos haluaa peruslaukkuun piristystä. Itse olen laittanut parittoman helmikorviksen napakoruksi bikinilaukulle ja käyttänyt hiussolkia koristeina.

1 kommentti: