Viikolla on ollut uutisissa esillä Työ-ja elinkeinoministeriön ehdotus työntekijän koeajan pidentäminen neljästä kuuteen kuukauteen. Suomen Yrittäjät haluaisivat jopa vuoden mittaisen koeajan. Koeajan pidentäminen kuulemma aiheuttaisi todellisen ryntäyksen työllistämään!
Hah! Minkä ryntäyksen? Jos työpaikkoja ei ole, niitä ei tällä konstilla tule yhtään enempää! Ja työpaikkojen puuttestahan työttömyys enimmäkseen johtuu, ei siitä, etteikö neljässä kuukaudessa näkisi, millainen työntekijä on.
Ehdotus vuoden mittaisesta koeajasta sen sijaan haiskahtaa halulta järjestelmän ja työttömien hyväksikäyttöön: palkataan henkilö, pidetään vuosi töissä, irtisanotaan koeajan lopulla laillisesti ilman perusteluja ja palkataan toinen. Toistuvasti. Näin työntekijöille ei ehdi kertyä esimerkiksi lomaa kuin muutama hassu päivä, ja sehän on selvää rahallista hyötyä työnantajalle. Onnistuu ainakin töissä, joihin ei vaadita isompaa perehdytystä. Ja jos työntekijä ei hommaa osaa, sitä nopeamminhan hänet voi haukkujen kera heittää pihalle!
Toinen tällä viikolla kummastuttanut asia on Ajankohtaisessa Kakkosessakin käsitelty oikean työn teettäminen ilman palkkaa työttömillä, kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Kummastuttaa siksi, ettei asia ole mitenkään uusi, vaan näin on tapahtunut jo vuosikausia, kymmenen ainakin.
Miksi sen on nyt nostettu esille? Tai on sitä joskus yritetty, hyväksikäytetyillä työttömillä vain ei ole takanaan mitään liittoa tai järjestöä, jonka kautta saisi äänensä kuuluviin.
Tilannehan on se, että työttömät uhkaillaan ja kiristetään ns. "kuntouttavaan työtoimintaan", ja sitten he tekevät yhdeksällä eurolla/päivä (+ työmarkkinatuki) töitä esim. alihankintana jollekin yritykselle, tai normaaliyrittäjien kanssa kilpailevaaa koti- ja yrityssiivousta. Työtön tekee työtä ilman palkkaa, samaa työtä, josta joku toinen saa oikean palkan. Eikä työttömälle tietenkään kerry lomaa, eläkettä eikä edes ansiosidonnaiseen oikeuttavia päiviä.
Tämä on sinänsä jo tarpeeksi väärin ja paha asia. Ja paitsi työttömän väärinkäyttöä, se on koko "kuntouttava työtoiminta" -ajatuksen väärinkäyttöä. Sehän kuulostaa (ja lain mukaan alun perin onkin) työkunnottoman (alkoholismista tms. toipuvan) kuntouttamista työkuntoon. Kun tähän määrätään täysin terve ja hyväkuntoinen henkilö, niin se on paitsi äärettämän nöyryyttävää, myös lopullisesti maineen pilaavaa. Kerropa mahdolliselle työnantajalle olleesi moisessa, niin työnsaantimahdollisuus kaatuu sataprosettisesti siihen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti