Pari lehtijuttua parin viime päivän aikana todellisesta epäkohdasta, joka kumma kyllä on mediassa huomatta vasta äskettäin, eli kuntouttavasta työtoiminnasta josta käytän jatkossa nimeä KT:
Työtön turhautuu jatkuvilla kursseilla (Aamulehti 5.7.2015)
Kurssilla istuvat työttömät kokevat, että heitä nöyryytetään luennoimalla porkkanan terveellisyydestä. Nämä ihmiset eivät tarvitse kuntoutusta, vaan työtä.
Lehtijuttu kertoo kolmesta kuntouttavan työtoiminnan ikiliikkujaan jumiutetusta työttömästä, joista vain yksi on suostunut esiintymään nimellään. Ihmettelin ensin, miksi niin, eikö selvästi epäoikeudenmukaisesta kohtelusta voisi kertoa nimellään, mutta luultavasti ko. henkilöt pelkäävät mahdollisten työnantajien silmissä leimaantumista.
Nämä työttömät on Nokialla vääristellyillä lupauksilla pakotettu kuka minnekin, mutta aina "kuntouttavan työtoiminnan" sopimuksella.
"Työtön Jari Mäntylä luuli pääsevänsä sähköalan ammattiaan vastaavaan työkokeiluun kaupungille. Sen sijaan hän päätyi kolmeksi kuukaudeksi kunnan järjestämään kuntouttavaan työtoimintaan.
- Se oli vääristeltyä totuutta, vastoin alkuperäisiä lupauksia, pettynyt Mäntylä huokaa."
Ei tainnut olla hänenkään kohdallaan ensimmäinen petetty lupaus, sillä mies on työskennellyt varastomiehenä, elektroniikan purku- ja kierrätystöissä ja autoalan korjaushommissa sekä toiminut rakennusapulaisena ja suurmoduuliasentajana. Hän on ruuvannut kasaan konttiasuntoja asunnottomille, kärrännyt ruumiita terveyskeskuksessa ja putsannut räjähtäneen paskaputken jälkiä.
"- Kaiken tämän tein yhdeksän euron päiväkorvauksella. Työkaverit paiskivat vieressäni samoja hommia täydellä palkalla."
Niin, tämähän on yksi KTn pahimmista ominaisuuksista. Teet normaalia työtä normaalin työajan, mutta et saa palkkaa, ei kerry eläkettä eikä lomaa eikä oikeutta ansioturvaan.
"Työtön, pian eläkeikäinen Karita on osallistunut Mäntylän tavoin selkokieliselle lukihäiriöluennolle, vaikka on ammatiltaan toimittaja ja yrittäjä. Ravitsemusasiantuntijan luennolla hän on kuullut, että porkkana on terveellistä.
- Ei kai kuntouttavan työtoiminnan tavoite voi olla se, että osallistujan omanarvontunto romahtaa, hän kysyy."
Kyllä, KTn tavoite on juuri tuo, työttömän omanarvon- ja itsetunnon romahduttaminen. Eihän sitä äänneen myönnetä, mutta kaikki sen tietävät.
"Samoilla luennoilla on istunut myös Mikko, työtön opettaja, joka saisi alaansa vastaavia töitä korkeintaan pätkätöinä toiselta puolen maata. Mikko käy kuntouttavassa työtoiminnassa, vaikka se on viimesijainen palvelu. Siihen ohjataan ihminen, joka ei kykene työhön tai muuhun työttömiä aktivoivaan toimintaan."
Lain mukaan KTn pitäisi olla viimesijainen palvelu. Miksi sinne siis pakotetaan lähes kuka tahansa työtön?
Kuntien on maksettava puolet työmarkkinatuesta jo 300 työttömyyspäivän jälkeen. Maksaja vaihtuu, jos kunta aktivoi pitkäaikaistyöttömän kuntouttavaan työtoimintaan, joka on kunnan vastuulla oleva, työllistymistä edistävä palvelu. Aktiivitoimien aikana valtio maksaa koko työmarkkinatuen eli kunta säästää. Samalla tilastot siistiytyivät, sillä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ei lasketa työttömien kokonaislukuun. Heidät tilastoidaan erikseen "työllistymistä edistävissä palveluissa".
Siis säästön ja tilastojen kaunistelun vuoksi.
"- Työttömien riistoa halpatyövoimaksi kutsutaan nykyään sosiaalipalveluksi ja kuntoutukseksi, nettiblogisti Henri Autero täsmentää ja manaa sitä, että keppiä annetaan kahteen suuntaan: valtio rokottaa kuntia, jos ne eivät aktivoi työttömiä, ja kunta rokottaa työttömiä, jos he eivät suostu aktivointiin.
Työttömän aktivointi on kuuminta hottia muuallakin kuin Nokialla. Kuntouttavassa työtoiminnassa oli huhtikuun lopussa 19 500 suomalaista. Se on neljänneksen verran enemmän kuin vuotta aiemmin."
Miksi ihmeessä tämä toiminta saa jatkua ja jatkua?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti