maanantai 1. helmikuuta 2016

Lehtijuttu

Kuva Mikko Kunnaksen sarjiksesta verokarhu.fi
Olipa viime torstaina niin sietämättömän ärsyttävä kirjoitus Aamulehden mielipidepalstalla, että oli pakko kirjoittaa vastine. Se tuossa alla, ja alimpana sen "oikeaksi veronmaksajaksi" itseään kutsuvan tyypin kirjoitus:

Veroilla saat vaikka et haluaisikaan

En tiedä, onko sinulla Kauko Helevirta (AL 28.1.) lapsia tai lastenlapsia, jos on, he ovat todennäköisimmin syntyneet verovaroin ylläpidetyssä sairaalassa, käyneet veroilla maksetussa neuvolassa, päivähoidossa, koulussa, ehkä kirjastossa, saaneet lapsilisää. Sinä käytät joka päivä veroilla rakennettuja ja ylläpidettyjä katuja ja teitä, ja hätätilanteessa soittaisit verovaroilla ylläpidetylle palokunnalle tai pelastuslaitokselle. Jos joutuisit ensiapuun, teho-osastolle, syöpähoitoihin tai elinsiirtoon, pääsisit verovaroin maksettuun hoitoon, etkä edes voisi mennä yksityiselle puolelle, josta saisit Kela-korvauksen.

Et huomaa näitä asioita, huomaat vain kadehtia niitä, jotka nyt saavat työmarkkina- tai toimeentulotukea ja osa ehkä lisäksi asumistukea, toivottavasti he kaikki tulevaisuudessa perustuloa. Kyllä, maksat veroissa myös heidän tämänhetkiset tukensa, kuinka paljon enemmän luulet joutuvasi maksamaan, jos nuo tuet muutetaan perustuloksi?

Sinun ihanne-Suomessasi (jota puolustaa verovaroin kustannettu armeija) työttömät eivät saisi senttiäkään mistään, mutta kuinka kauan kestäisi, kun nämä nälkäiset ja asunnottomat saisivat sinutkin huutamaan apuun verovaroin ylläpidettyä poliisia?

Työttömät muuten maksavat tuloistaan veroa vähintään neljänneksen. Ehkä se sinun mielestäsi ei ole oikeaa veroa, vaikka samoihin asioihin käytetäänkin kuin muidenkin maksamat verot.

Milaja Rantanen
Hyvinkää

Perustulon maksaisivat muut veroina

Jo hetken aikaa on osa porukkaa haaveillut perustulosta, jota myös kansalaistuloksi, kansalaispalkaksi, osallistumistuloksi ja yhteiskunnalliseksi osingoksi kutsutaan. Väki joka asiaa ajaa on niitä, joiden ajatuksena on yhteiskunta, jossa kaikki saavat pitää omansa ja etunsa ja vain toisen oma jaetaan.

Vastikkeettomuudesta yhteiskunnassamme ovat esimerkkinä verot. Veron joutuu maksamaan, vaikka itse ei yhteiskunnassa sen vastineeksi juuri mitään saisi. Tämän moni veronmaksaja vuosittain huomaa. Tulee veroilmoituksen yhteydessä todetuksi mitä tuli maksettua ja mietittyä sitten mitä tuli veroa vastaan saatua. Siitä, minne maksetut verot menevät, ei veronmaksaja erottelua saa. Hyvä olisi saada. Ymmärtäisi paremmin.

Esitetty perustulokin olisi saajalleen vastikkeeton. Jonkin käsityksen mukaa se kuuluisi maksaa yhteiskunnassa kaikille, vastuullisille, vastuuttomille, kyvykkäille, kyvyttömille, osattomille, haluttomille ja kurittomille. Ymmärrän pääministeripuolueen tavoitteen, maatalonemännät, peräkammarin pojat ja syrjäseutujen työttömät hykertelisivät. Äänisaalis olisi taattu. Siinä sivussa punavihreät ja katupartiolaisetkin saisivat palkkansa, tekemällä mitä lystäävät.

Perustulon maksajia olisivat kaikki oikeasti veroa maksavat. Yleensä palkkaa maksavat työnantajat, työtä vastaan. Yhteiskunnasta tulisi kaikkien kansalaisten palkanmaksaja, osalle vastikkeetta. Veroa maksavilta, eli muille perustulon maksavilta, tämä palkka sitten tavalla tai toisella takaisin kerättäisiin. Tasa-arvottomuutta ja turhaa puljaamista.

Tuloitta eivät yrityksetkään palkkoja maksa, ainakaan pitkään. Tuloitta ja vastikkeetta ei myöskään yhteiskunnan tulisi kansalaispalkkaa maksaa. Eikä missään tapauksessa velalla. Sellainen ainakin pitäisi perustuslaissa kieltää. Perustuloa perustellaan sosiaalitukien korvautumisella. Sosiaalituki kansalaisen välttämättömässä hädässä on eri asia, kun palkka-automaatti kaikille.
Tiedämme, että Suomen valtiolla ei nykyisillä tuloilla ja velanotolla ole perustuloon varaa, ei taida olla edes aina sosiaalitukiin.

Kauko Helevirta
Tampere

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti