sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Heavy Metallia Hämeen linnassa

Tänään Hämeenlinnassa ja Hämeen linnassa. Toinen kertani linnassa, edellinen vuonna 2009. Nyt käynnin syynä oli Heavy Metal -haarniskanäyttely.

Näyttelyssä on Itävallan Grazista lainattuja aseita ja haarniskoja, kuulemma yksi maailman harvoista kokonaisena säilyneistä hevosen haarniskoista (olihan noita useampia New Yorkin Metropolitan Museumissa) ja Suomen historiaa liittyen samanlaisia haarniskoja kuin hakkapeliitat käyttivät.

Olivathan ne kiinnostavia ja hienosti esillä, enemmän olisi vain saanut olla. Mielenkiintoinen oli myös ratkaisu asetella 12 haarniskaa tikku-ukoille, jotka seisoivat taistelumuodostelmassa, joka tietyin väliajoin valaistiin heavymusiikin tahtiin vaihtuvilla valoilla!

Ja se linna; en kyllä muistanut viime käynnistä kovin paljon, tuntui että nyt oli suljettu ainakin joitain silloin avomia portaikkoja. Noin yleensähän se on aika tylsä, huoneet ovat tyhjiä, eikä niiden aikaisemastakaan käyttötarkoituksesta aina ole tietoa. Ja vaikka on huone nimeltä Kuninkaansali, ei linnassa koskaan ole yksikään kuningas asunut. Eikä edes linnan lämpimimmässä (kaksi takkaa) huoneessa rouvainkammarissa kovin montaa tai korkea-arvoista rouvaa koskaan asunut.

Harmillisinta näin nykyajasta katsottuna on se, että muutettaessa linnaa vankilaksi 1830-luvulta alkaen sieltä purettiin upeita holvikattoja, ja muutenkin annettiin rappeutua. Erityisesti alin kerros on edelleen rauniotilassa. Tykkitorni oli sentään entisöity hienosti, upea pyörä puukatto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti