sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Teatterissa: Joulu on ihmisen paskinta aikaa

Perjantaina Riihimäen Teatterissa katsomassa komedia (?) Joulu on ihmisen paskinta aikaa. Tämä
taisi olla toinen osa Heidin työpaikan pikkujoulua, mutta alun perin minun ehdotukseni (jonka esitin silloin pikkujoulun osassa 1/2). Melkein pelkän nimen perusteella sitä ehdotin, mutta olihan siitä syksyn mittaan myös pari lehtijuttua, ihan yllätyksenä näytelmä ei tullut.

Pääjuonena on tarina sisarusten Jari (Jukka Kuronen) ja Silja (Maija Silander) Salakan välirikosta, joka joulun aikaan näkyy tietenkin selvemmin kuin muulloin. Jari on maankuulu drag-artisti Queen Hyacinth, jota sisko ei oikein ymmärrä. Joulua ilman maailmalla viihtyviä lapsiaan viettävä pastoripariskunta yrittää korjata sisarusten välejä kutsumalla nämä laulamaan kauneimpia joululauluja, ja vaikka ensin siinä ei näytä hyvin käyvän, niin lopussa kaikki on ainakin paremmin.

Tarinaa kerrotaan välillä myös lapsuuteen sijoittuvilla takautumilla; ala-asteen joulujuhla; prinsessaleikki kotona; kiusaamista Jarin erilaisuuden vuoksi, joka oli erityisen raskasta Siljalle. Takautumat alkavat ja loppuvat saumattomasti, silti erottuvat selvästi ja selventävät syitä sisarusten välirikkoon; kumpikin muistaa tapahtumat eri tavalla, eri asiat ovat olleet merkityksellisiä.

Paljon lava-aikaa sai myös stand-up-koomikkoa esittänyt Ilona Pukkila, joka veti roolinsa todella aidosti; hän voisi aivan hyvin esiintyä siinä roolissa myös livenä missä vain. Oli hänellä pari muutakin roolia, muutenkin koko näytelmässä oli vain viisi esiintyjää, rooleja paljon enemmän.

Jotain pieniä epäkohtia oli kronologiassa; pastoripariskunta vietti jo jouluaattoa, ja vasta sen jälkeen laulettiin kauniita joululauluja. Niitähän ei tosielämässä silloin enää lauleta.

Mutta muuten oli hyvä. Melko erikoinen konsepti kyllä, näytelmää, farssia, stand-upia ja vähän drag showtakin. Hauska, nauraa sai paljon, mutta oli myös vakavia hetkiä. Pisti myös miettimään omaa lapsuuttaan. Ehdottomasti suosittelen, saa nähdä ottaako joku muu teatteri tämän ohjelmistoon joskun jonkun toisen joulun alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti