sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Suomen Kansallismuseo

Oli ihan muuta asiaa Helsinkiin, mutta kun virallinen osuus oli hoidettu, päätettiin Heidin kanssa poiketa Kansallismuseossa. Minä en siellä ollut koskaan käynytkään.

Vaikka Kansallismuseon päärakennusta saattaisi luulla entiseksi kirkoksi, niin se on kuitenkin rakennettu suoraan museoksi, valmistunut v. 1916 rakennuttaja Yleisten rakennusten ylihallitus. Akseli Gallen-Kallela maalasi sisääntuloaulan kattofreskot. Rakennuksen arkkitehtuuri jäljittelee jostain kumman syystä keskiaikaista linna- ja kirkkorakennustyyliä holvikattoineen ja kivisine ulkoseinineen. Rakennus muistuttaa jonkin verran linnaa jollaista Suomessa ei ole, ehkä jossain Keski-Euroopassa.

Museon perusnäyttelyitä ollaan uudistamassa ja osa museosta oli suljettu, mutta kun ei ollut etukäteen suunniteltu käynti niin ei voi mitään, ja onpa syy mennä toistekin. Esihistorian osasto oli todella uusi, avattu 1.4. Avoinna oli myös Valtakunta-näyttely sekä vaihtuvat Come to Finland- ja Arktisen henki -näyttelyt.

Come to Finland -näyttelyssä oli ulkomailla Suomea markkinoineita julisteita; todella upeaa grafiikkaa, mutta, no...sanoisinko että epärealistisia. Luonto aina kaunista, Lapin (?) laskettelumäet muistuttivat Alppeja, Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön kuvituksessa laiva kuin entinen SS Normandie... Yksi talviaiheinen juliste toi mieleen elokuvan Arabian Lawrence; samanlaiset huivit päässä...

Arktisen henki - näyttely oli aika pieni, muutama valaanluinen veistos ja jonkun merieläimen nahasta tehty kajakki.

Perusnäyttelyssä oli esineitä keskiajalta alkaen. Paljon erilaisia kirkkoissa olleita pyhimyksiä
kuvaavia puuveistoksia ja alttarikaappeja, ikivanhat urut ym. Varsinkin 1700-luvulta oli porvariston huonekaluja, ja erityisen maininnan ansaitsevat Jakkarilan kartanosta(* siirretyt pellavatapetit vuodelta 1764. Hyvin epäsuomalaisia maisemia; englantilaisia puutarhoja ja italialaistyylisiä rakennuksia!

Esihistorian näyttely oli ehkä vähän liikaakin rakennettu lapsia ja nuoria ajatellen. Interaktiivisuutta ja liikkuvaa kuvaa, aika turhaan mielestäni. No, olipa osasto ainakin valoisa, jos ei muuta.

*) Jakkarilan kartano on Porvoossa, edelleenkin olemassa, mutta missä käytössä sitä ei Google kerro.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti