keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Toukokuu

Kaikkien aikojen huonosti menestynein kirpparipöytä siis päättyi alkukuusta, mutta jotain tuli silti
ostettuakin, kirpparilöytöjä osa 60:
  • Hematiitti-sävyinen kaulakoru (jostain pikkkukirppikseltä Helsingistä)
  • Musta-pinkki (eräänlainen) korsettilaukku (Hypecon-tapahtumasta)
  • Silkkinen huivimekko (värit vain olivat vastustamattomat)
  • Mustavalkoraitainen paita, mustat raidat läpikuultavia
  • Barbapörrö-pehmo (Barbabeau)
  • Jan Vis -muki

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Työttömyyskatsaus 5/2017

Kierrokset sen kun lisääntyvät hallituksen koettaessa keksiä yhä nöyryyttävämpiä keinoja työttömien rankaisemiseksi. Jos eivät aktiivimalli ja osallistumistulo olleet riittävän absurdeja, niin nyt tulee työelämäkokeilu!

"Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä. Työelämäkokeilun päivittäinen kesto voisi olla vähintään neljä ja enintään kahdeksan tuntia päivässä ja viikoittainen kesto enintään viisi päivää.

Vastaavat paidat työelämä-
kokeiluun pakotetuille?
Työelämäkokeilu korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan Raumalla, Porissa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä elokuun alusta vuoden 2018 loppuun saakka. Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin." (Taloussanomat 18.5.2017)

Tämähän on vain kuntouttavan työtoiminnan lain muuttaminen laiksi työelämäkokeilusta; samalla poistettaisiin pienikin teoreettinen mahdollisuus, että kuntouttavan teettäminen yrityksissä olisi laitonta (nyt se on ollut, mutta rangaistusta ei ole kukaan saanut), ja palattaisiin taas mahdollisuuteen (ja tosielämässä vaihtoehdottomuuteen) teettää ilmaistyötä täydet kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa.

Minna Närhi on tehnyt Lapin yliopistolle Pro Gradu -tutkielman otsikolla Velvoitetyöhön osallistuvan oikeudellinen asema; esimerkkinä kuntouttava työtoiminta, Se kannattaa lukea, kokonaisuudessaankin:

"Euroopan unionin tuomioistuin on lausunut että ”työntekijänä on pidettävä jokaista, joka tekee aitoa ja todellista työtä, eikä tällöin oteta huomioon sellaista työtä, joka on niin vähäistä, että sitä on pidettävä pelkästään epäolennaisena ja toisarvoisena”. Tuomioistuimen ratkaisun mukaan työtoimintakeskukseen otettua henkilöä voidaan lähtökohtaisesti pitää työaikadirektiivin ja
perusoikeuskirjan mukaisena ”työntekijänä”."

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on hävinnyt hallitusohjelmista, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta. 

"Tulokset viittaavat jopa niinkin hiljattain kuin vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneeseen muutokseen. Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon liittyvien keskeisten käsitteiden vesittyminen ja poisjättö hallitusohjelmissa on tutkimuksen mukaan tapahtunut kokoomuksen Alexander Stubbin ja keskustan Juha Sipilän pääministeriaikoina." (Savon Sanomat 15.5.2017)

Tähän voi päättää tällä kertaa.

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Museoiden yö

Riihimäen museot järjestivät lauantaina Museoiden yön. Viiteen museoon oli ilmainen sisäänpääsy klo 17 - 22: Riihimäen Kaupunginmuseo, Metsästysmuseo, Lasimuseo, Taidemuseo sekä Työväentalomuseo. Kaikissa noissa käyneet olisivat voineet osallistua arvontaan, jossa palkintona oli Museokortti, mutta me kävimme vain kolmessa.

Riihimäen Kaupunginmuseo 

Sijaitsee vanhassa ratainsinöörin talossa hyvin huomaamattomalla paikalla. Olen ajanut ohi varmaan satoja kertoja kertaakaan huomaamatta museon opastekylttiä. Muutoin melko tavallinen museo, vanhaa tavaraa 1800-luvulta 1980-luvulle. Nyt oli menossa 100 aarretta -näyttely:
"Riihimäen kaupunginmuseo juhlistaa Suomi100 -juhlavuotta esittelemällä sadan eri-ikäisen ja -taustaisen oman henkilökohtaisen aarteen ja tarinan siitä. Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan."

Metsästysmuseo

Miksiköhän tämmöisenkin asian ympärille on kannattanut tehdä museo? Ehkä metsästyksen historiaa voisi esitellä, mutta mitä "museollista" on nykyaikaisten koirakameroiden ym. esittelyssä? Sisältö oli aika heppoinen, huoneellinen aseita ja paljon täytettyjä eläimiä. Erityisen vastenmielinen oli trofeenäyttely: afrikkalaisten eläinten täytettyjä päitä seinäkoristeina, ja muutama talja sekä kokonaisia eläimiä. Ei sentään norsua, mutta norsunluuta kyllä.

Suomen Lasimuseo

Lasimuseossa käytiin viime vuonna marraskuussa, nyt vain sen vuoksi että se on Metsästysmuseon vieressä. Eipä siellä ollutkaan juuri mitään uutta, perusnäyttely on edelleen hieno, mutta vaihtuvat näyttely olivat aika latteita: 100 esinettä lasista, yksi joka itsenäisyyden vuodelta ja vähän jotain muuta.


sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Sitä sun tätä ja sitten vielä teatterissa: Radanvarsikaupunki

Koska pari raskaampaa blogikirjoitusta odottaa keskittymiskykyä tullakseen julkaisukuntoon. tässä kevyt välipala viikon ajalta:

Sunnuntai: Hyvinkään yhteiskoulun ja Sveitsin lukion yhteistyömusikaali ISP - Kristalliprinsessa. ISP oli musikaalissa bändi (ei mitään hajua mistä kirjaimet ovat lyhenne) ja muuten tarina kertoi nuorten ihastumisesta ja mustasukkaisuudesta. Hyvin näytelty ja laulettu, vaikka akustiikka koulun liikuntasalissa oli vähän hikinen.

Maanantai: Uimassa Rajamäellä ja kirjastossa Nurmijärvellä, ihan vain yhden kirjan vuoksi, mutta vinon pinon muitakin lainasin (toim. huom. ne saa palauttaa Hyvinkäälle, yhteinen järjestelmä)

Tiistai: Kirpputoripöydän tyhjennys. Ei koskaan ikinä ole mennyt näin huonosti. Tosin en jaksanut keskittyä kirjanpitoonkaan kunnolla, mutta ei se olisi myyntiin vaikuttanut.

Keskiviikko: Kerran vuodessa pitää käydä hierojalla. Se oli varmaan nyt.

Torstai: Ei mitään ihmeellistä.

Perjantai: Illan kokousta odotellessa Riihimäen Femmatorilta sattui löytymään Barbapörrö, jollaista olen etsinyt tietämättä niitä edes olevan.

Lauantai: Wanhalla Villatehtaalla Hypecon-tapahtuma. Eli anime & peli -tapahtuma, paljon eri tavalla pukeutuneita nuoria ja kai vähän vanhempiakin, erilaisia pelejä virtuaalipakohuonepelistä poffaukseen. Ihan mielenkiintoista katsella ja ihmetellä nuorten rohkeutta. Itse alkoi miettimään, olisiko nuorena voinut osallistua, jos tämmöisiä olisi silloin ollut? Vai olisiko mikään kaupunki ollut tarpeeksi suuri siihen, ettei törmää pilkkaajiin ja kiusaajiin, jotka aina löysivät aiheen kaikesta?

Illalla vielä Willan Nuorisoteatterin esitys Radanvarsikaupunki Studio Donnerissa. Hyvinkäällä lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneen Anna Brotkinin käsikirjoittama komediallisista paloista koostuva näytelmä 100-vuotiaan Hyvinkään kunniaksi; paikoin tosi hauska, muutama monologi hieman liian pitkä. Ajankohtaista sketsi siitä, miten Sipilän hallituksen todettua Hyvinkäällä olevan henkeä kohti eniten sekä pizzerioita että kampaamoita nämä päätettiin yhdistää: odottaessasi pizzan valmistumista saat hiustenleikkauksen! Ajattele mikä säästö! Pizzasta saattaa löytyä hiuksia, mutta se on se hinta, mikä on maksettava...

Kahdessa kuvassa vasemmalla Hypeconissa myytyjä koruja ja magneetteja; aivan älyttömän aidon näköisiä korvapuusteja, ja varmasti ainutlaatuisia karjalanpiirakka-jääkaappimagneetteja! Oikealla mainos.

tiistai 2. toukokuuta 2017

Ismo Loivamaa: Lastenkamarin aarteet

Eräänlainen kooste lasten- ja nuortenkirjallisuudesta 1940-luvulta nykypäivään. Nopeasti kirjastossa selatessa vaikutti paljon mielenkiintoisemmalta kuin sitten olikaan.

Omasta lapsuudestani ja nuoruudestani tuttuja kirjoja ja lehtiä esiteltiin jonkin verran: Tiina-kirjat, Viisikot, Aku Ankka, Suosikki...Varsinaisen "nuortenkirjallisuus" jätin aikaan lähes täysin väliin, aiheet tuntuivat silloin niin kaukaisilta omaan elämään nähden, kaikenlaisia murrosiän ongelmia sun muuta. Siis olihan niitä minullakin, mutta niihin verrattuna kirjojen ongelmat olivat aika pinnallisia. Ja aivan erityisesti harmitti onnelliset loput, niitä kun ei omassa elämässä uskaltanut odottaa.

Ihan esineenä ei ollut kovin mukava luettava, paperi jotain karkeaa kierrätyspaperia ja hyvin voimakas painomusteen tuoksu. Tämmöinen kirja kuuluisi painaa kauniille kiiltopaperille....