lauantai 3. maaliskuuta 2018

Työttömyyskatsaus 2/2018

Yksi uutinen, joka on jäänyt mieleen aktiivimallista, on Elli Aaltosen haastattelu Aamulehdessä 1.3.2018:

"Kelan pääjohtaja ilmoittautuu omatoimisen osallistumisen kannattajaksi. 

–Nuorelle on parempi, että hän saa itseään pikkuhiljaa mukaan yhteiskuntaan ja työelämään. Nykyinen sosiaaliturva luo edellytykset sille, että nuoren on helpompi pysyä järjestelmässä kuin osallistua. Kun kysytään, miten työttömiä tulisi aktivoida, tahtoisin että mietittäisiin, miten he voisivat itse aktivoitua.

Aaltosen mukaan vapaaehtoistyön piirissä työskentelylle voisi olla joku aikaraja, joka kannustaisi ihmistä siirtymään jossakin vaiheessa oikeaan työelämään."

Niin. Tässähän tuli taas klassikkolausahdus: "siirtymään jossakin vaiheessa oikeaan työelämään". Miten se voikin olla niin vaikea uskoa, ettei MITÄÄN OIKEAA TYÖELÄMÄÄ OLE KAIKILLE?

"–Mikä on yksilön vapaus olla ja elää ja samalla saada yhteiskunnan kautta tukea? Ihmisiä on hyvä herättää nykyisestä olotilan vakiintuneisuudesta miettimään, olisiko kenties muitakin vaihtoehtoja. Pidän aktiivimallista käytävää keskustelua oikeutettuna myös kansantalouden näkökulmasta. On sallittua keskustella siitä, käytetäänkö veronmaksajien rahat oikeisiin asioihin.

–Tukisin lapsiperheiden mahdollisuuksia palveluihin ja sosiaaliturvaan sekä opiskelijoiden nopeaa opiskelua. Nämä kaksi ryhmää ovat sellaisia, joista itse kannan huolta."

Työttömät, sairaat ja erityisesti sairaat ja työttömät: mitä heille tehtäisiin?

Ai niin, tämä oli jo maaliskuun juttu. No, annettakoot se anteeksi.

Mitä minuun itseeni tulee, niin 2.2.2018 kävin lääkärissä Hämeenlinnan Terveystalolla, mistä lääkäri oli kirjottanut Oma Terveys -sivuille:

"Nähdäkseni potilaan psykiatrinen sairastavuus ei luonteeltaan sellaista, joka SV-lain mukaan oikeuttaisi potilaan sairausperusteiseen työkyvyttömyseläkkeeseen per se, mutta osana kokonaisuutta vaikuttaa työkykyyn. Potilaan psyykkinen energiataso on alhainen, mikä näkyy elämänpiirin kapeutumisena/kapeuttamisena, väsyvyytenä ja sidekudossairaus komplisoi kokonaistilannetta."

Niin, pitäisikö tuo tulkita niin, että lääkäri kannattaa vai vastustaa sitä, että saisin työkyvyttömyyseläkkeen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti