keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Teatterissa: Bolly - kun maailmat eivät kohtaa

Viime torstaina olimme Willan nuorisoteatterin eli Wilnun esityksen ensi-illassa, joka jätti jollakin tavalla sanattomaksi. Olen nähnyt näiden nuorten produktioita ennenkin, enkä olisi odottanut heiltä tällaista kevytnäytelmää.

Nimestä, puvustuksesta ja slummista satunnainen katsoja päättelisi, että näytelmä sijoittuu Intiaan. Minä en ollut satunnainen katsoja, olin mukana lavastuksen teossa ja ohjaaja-käsikirjoittajan mukaan tarina ei sijoitu erityisesti Intiaan, vaan "vain jonnekin", jossa elää ääripään ihmisiä, todella rikkaita ja todella köyhiä.

Alkuperäinen idea oli tullut nuorilta näyttelijöiltä; rikas tyttö rakastuu köyhään poikaan ja saa lopulta(?) vanhempansakin lämpenemään suhteelle. Ja sitten kaikki onkin hyvin, ilman mitään ongelmia. Pari intialaistyylistä tanssikohtausta päälle; tuli mieleen sanapari "India Lite", kevytintia.

Noinhan se saattaa joissakin Bollywood(*-elokuvissa mennä, mutta ei tosielämässä. Vaikka Intiassa ei kastijärjestelmää virallisesti enää ole, niin on se kuitenkin käytännössä. Rikkaiden perheiden tytöillä ei ikinä ole mitään mahdollisuutta olla tekemisissä alimpaan kastiin kuuluvien kanssa, vielä vähemmän kastittomien (eng. untouchable, "koskematon"), joita slummien asukkaat usein ovat.

Näytelmä ei ollut millään tavalla uskottava, ja muutenkin siinä oli todella paljon tyhjäkäyntiä. Toisessa näytöksessä oli varmaan vartin verran pelkkää seisoskelua ja istuskelua näyttämöllä; sitten seurasi käsikirjoitettu kohtaus, jossa rikkaan perheen poika (Teemu Majuri) puhuu ensin suoraan katsojille ja sitten tekniikan pojille, ihmettelee, miksi mitään ei tapahdu ja kysyy, kauanko vielä pitää seisoa. Tarkkaamosta Niklas Väyliö vastailee mikrofonin kautta; "vielä jonkin aikaa" ja antaa ohjeita näyttelijän paikasta näyttämöllä.

Alkuperäisessä lavastussuunnitelmassa oli myös palava tynnyri, sellainen joiden ympärillä kodittomat (yleensä amerikkalaisissa elokuvissa) lämmittelevät; tynnyri oli, mutta ilman savua ja tulta.

Ja niinkuin minulla on tapana, kiinnitän usein huomion sinänsä mitättömiin pikkuseikkoihin; tässäkin käsiohjelman kannen kuvat eivät olleet Intiasta, ainakin oikeanpuoleinen on selvästi Kiinasta tai Hongkongista, vasen saattaisi olla Yhdysvalloista.

Kolme esitystä taitaa olla vielä jäljellä, mutta en oikein osaa suositella muuta kuin Willan nuorisoteatterin kannatuksen vuoksi.

*) Bollywood: sanoista Bombay ja Hollywood, tarkoittaa Intian elokuvateollisuuden keskusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti