torstai 4. marraskuuta 2021

Työttömyyskatsaus 10/2021

"Hallitus antoi pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista lakiesityksen eduskunnalle 7.10.2021. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan toukokuussa 2022.

Pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa työnhakijan ja asiantuntijan ensimmäinen kohtaaminen tapahtuisi jo viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta. Tämän jälkeen työnhakija saisi tukea työnhakuunsa nykyistä tiiviimmin. Työnhaun alkuvaiheessa työnhakija tapaisi TE-toimiston tai kuntakokeiluun osallistuvan kunnan virkailijan kahden viikon välein." (Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 7.10.2021)

Miten menetellään niiden työttömien kanssa, joiden työttömyyden alusta on jo vuosia tai vuosikymmeniä? Ei voida järjestää alkuhaastattelua viiden arkipäivän kuluessa.

"Lähtökohtaisesti työnhakijan tulisi hakea neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana. Tästä voitaisiin poiketa muun muassa silloin, jos tämä ei ole mahdollista esimerkiksi työkyvyttömyyden takia. Keneltäkään ei edellytetä sellaista, mihin hän ei kykene."

Entä miten voi todistaa, ettei työkyky riitä yhteenkään hakuun, jos edelleen roikkuu työttömänä työnhakijana Kelan "asiantuntijalääkäreiden" hylättyä kaikki kuntoutustuki- ja työkyvyttömyyseläkehakemukset? Tarvitaanko joku uudenlainen lääkärinlausunto sitä varten? Vai heitetäänkö tylysti ulos "kortistosta", jolloin joutuisi hakemaan toimeentulotukea, joka taas edellyttää kaiken realisoitavan omaisuuden myymistä?

Työttömien Keskusjärjestö antoi 26.10.2021 lausunnon edellämainittua esitystä koskien:

"Malli suosii käytännössä työttömiä, joilla on hyvät työllisyysnäkymät – koska heille on asiakaspalvelua aiempaa enemmän. Malli syrjäyttää niitä työttömiä, joilla on lähtökohtaisesti vaikeuksia löytää töitä, joita hakea, ja siten vaikeuksia täyttää asetettuja uusia velvoitteita.

Yhden työpaikan hakeminen per viikko on täysin kohtuullinen vaade työsuoritteena silloin kun on työpaikkoja, joita hakea. Ongelmaksi tämä muodostuu niille työttömille, joilta puuttuu sopivat työpaikat, joihin hakea. Tästä noussee erilaisia väliinputoajien ryhmiä. Kaikille työnhakijoille ei ole esimerkiksi asuinpaikan, koulutuksen, työkokemuksen, ammattialan, kielitaidon, sosiaalisen tai terveydellisen syyn vuoksi riittävästi työpaikkoja haettavaksi joka kuukausi.

-Työnhakuvelvollisuuden asettamatta jättäminen terveyteen liittyvän perustelun mukaisesti sisältää oikeusturvariskin. Hoitavan lääkärin lausunnon tulee riittää. Miten TE-toimisto voi arvioida riippumattomasti tilanteita, joissa esimerkiksi vakuutuslääkäri ja hoitava lääkäri ovat työttömän työnhakijan työkyvystä täysin eri mieltä? Nykyinen järjestelmä vuotaa jo monin paikoin. Esimerkiksi 300 päivän sairauspäivärahalta pudotaan työttömäksi työnhakijaksi vain, koska sairauspäivärahan maksimimäärä on saavutettu. Sairaus voi silti edelleen jatkua."

Kun todennäköisesti olen edelleen työttömänä työnhakijana tämän lain tullessa voimaan ensi vuoden toukokuussa, aioin kyllä vaatia kirjallisena sen määrän, joihin minun edellytetään hakevan. Mutta eikö kuitenkin olisi kaikille helpompaa päästää eläkkeelle ne, joiden työkyky ei riitä edes yhteen hakemukseen? Ai niin, TE-toimistot ja kuntakokeilut eivät päätä eläkkeistä, vaan Kela ja eläkeyhtiöt.

Ja minullahan ei ole edes sitä hoitavaa lääkäriä, jonka lausunnon tulisi Työttömien Keskusjärjestön mukaan riittää. 

Suomeen perustetaan valtionyhtiö työllistämään vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä (21.10.2021)

Tätä Työkanava Oy:ta on hehkutettu lokakuun lopussa joka puolella. Aivan kuin se olisi joku mullistava, käänteentekevä, suoranainen ihme kaikille osatyökykyisille. Mutta...yhtiön on tarkoitus työllistää VAIN 1000 osatyökykyistä! Kuitenkin Suomessa on huomattavasti enemmän osatyökykyisiä, Sosten artikkelin  Osatyökykyiset ovat merkittävä työvoimapotentiaali mukaan 30 500 - 600 000. Artikkelissa on myös maininta, että työelämän ulkopuolella olevista osatyökykyisistä 65 000 haluaisi työskennellä – ja oman arvionsa mukaan myös kykenisi tähän.

Työkanavan mahdollisiksi toimialoiksi mainitaan mm. suurkeittiöt ravintolapalveluissa, rakennusala, puhdistuspalvelut ja hoivatehtävät. Näitä töitä tuskin pystyisi suurin osa osatyökyvyttömistä edes tekemään, en ainakaan minä. Ei minulla muutenkaan olisi mitään mahdollisuuksia työllistyä tuonkaan kautta, mutta jotenkin tuntuu, että tässä jaetaan osatyökyvyttömiäkin kahteen kastiin: niihin, jotka pystyvät fyysistä työkykyä vaativiin töihin (ja heistäkin vain pieni osa) ja niihin, jotka eivät pysty. Eli ne, joiden työkyvyttömyys johtuu fyysisistä vammoista tai sairauksista. Mahdollisuuksista esim. toimistotyöhön ei mainita.

Kuntakokeilusta lokauun uutiskirje tuli jo 29.9.: Ohjauspäivä työikäisille, Hyvän minä syystreffit Aulangolla, hämeenlinnalaisille osa-aikatyössä jo oleville tietoa työllisyyssetelistä sekä ilmoitus Duuniparkki-tapahtumasta, joka oli selvästi S-ryhmän mainos (yhteistyössä Hämeenmaa! Tule ja työllisty Hämeenmaalle market-, rauta-, tavaratalo-, liikennemyymälä– sekä majoitus– ja ravitsemuskaupan tehtäviin).

Lokakuun lopussa törmäsin Yle Areenan podcast-sarjaan Hyvä lihava ja muita kertomuksia, erityisesti sen jaksoon Hyvä työtön:

"Moni työtön häpeää tilannettaan ja haluaisi vain päästä töihin, tehdä ihan mitä tahansa työtä. Mitä jos työtön ei tahdokaan töihin? Hyvä työtön –jaksossa tutkitaan, millaisia tarinoita työttömyydestä kerrotaan mediassa ja millainen työttömyys on yhteiskunnan mielestä sallittua."

Kannattaa kuunnella myös jakso 2: Hyvä masentunut: "Jaksossa selvitetään, miten median kaavamaiset tarinat masennuksen voittamisesta näkyvät myös hoitoon pääsyssä. Kuka nähdään yhteiskunnassa pelastamisen arvoisena ja kuka jää oman onnensa nojaan?"

Tässä jaksossa kokemuksestaan kertoo mm. työtön, joka oli saanut Kela-tuen psykoterapiaan, mutta joka joutui jättämään terapian kesken, kun rahat eivät riittäneet omavastuuosuuksiin. Tämä on todellinen ongelma; jos työtön kertoo lääkärille väsymyksestään, hänelle tuputetaan ensisijaisesti masennuslääkkeitä ja sitten terapiaa, vaikka henkilö itse toteaisi, ettei siihen ole varaa. Kaikki työttömät eivät edelleenkään saa toimeentulotukea, joka kuulemma kattaisi ne omavastuut.

Omassa tilanteessani ei mitään uutta, edelleen odottelen kutsua psykologisiin testeihin, joita en edes halunnut (ne on tehty viime vuonna) ja TAYSin väsymystyöryhmä odottaa niiden tuloksia ennen kuin pitää loppupalaverinsa. Yritin tavoittaa lähetteen tehneen lääkärin peruuttakseni koko lähetteen, mutta kolme viikkoa jo mennyt ilman yhteydenottoa. Tässä odotellessa on jo mennyt elokuu, syyskuu, lokakuu ja marraskuutakin jo muutama päivä... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti