perjantai 14. lokakuuta 2016

Teatterissa: Kuin tuhka tuuleen

Tiina Alapaattikoski (Honey) ja
Juha Lehtimäki (Helmer Hallamaa)
Näin tämän oikeastaan jo eilen kenraaliharjoituksissa, mutta tänään oli virallinen ensi-ilta. Kyseessä siis hyvinkääläisen Teatteri Päivölän esitys Studio Donnerissa.

Kuin tuhka tuuleen on alun perin Rauli Jokelinin ja Panu Raipian Tampereen Komediateatterille vuonna 2004 kirjoittama komedia. Se on myös parin tunnetuin näytelmä, joka on saanut jo noin 60 ensi-iltaa sekä käännetty englanniksi nimellä Ashes to Ashes, Boom to Bust.

Näytelmä sijoittuu hautaustoimistoon, jolla menee melko huonosti, mutta ennen kuin Hautaustoimisto Hallamaa & Hallamaa & Kumppanin isältään perineet sisarukset ehtivät keksiä markkinointikikkoja, paikalle saapuu Amerikoista Tom Dudley isänsä arkun (ja parin karrikoidun gangsterin) kanssa; hän haluaa isän hautaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman hiljaisesti kuluista välittämättä.

Samalla kun sisaruksille selviää, mitä arkussa onkaan, se toimiston nimessä mainittu Kumppani ilmestyy myös näyttämölle ja kohtaa pian sielunkumppaninsa, Tom Dudleyn mukana matkanneen mutta tämän epämääräisiin export & import -hommiin kyllästyneen Honeyn.

Siinä sitten pelätään, paetaan, ja piiloudutaan sekä nauratetaan yleisöä moneen kertaan väliaikoineen tunti ja neljäkymmentä minuuttia.

Näyttelijäntyö on sujuvaa kuten jo aikeisemmissakin Teatteri Päivölän esityksissä. Jos teksti tuntuukin tökkivän ja juuttuvan joihinkin kohtiin liian pitkäksi aikaa, se johtuu alkuperäistekstistä eikä esittäjistä. Muutama henkilöhahmo on vedetty liian karikatyyrimaiseksi, mikä hieman häiritsee.

Koska luin käsikirjoituksen jo ennen kuin olin nähnyt edes harjoituksia(*, kovin suuria yllätyksiä ei näytelmässä minulle ollut, mutta muulle yleisölle kyllä selvästikin. Naurua kuului silloin kuin varmaan oli tarkoituskin.

Niin, ja kuultiin se Sammy Babitzinin korviin tarttuva "Kuin tuhka tuuleen" lopulta...*)Vaikka käsikirjoituksen etusivulla lukeekin "Tekstin luovuttaminen toiselle henkilölle tai järjestölle kielletty", niin en pidä kovin suurena rikoksena että sen luin; kuuluin kuitenkin käsiohjelmassakin lavastustiimiin...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti