keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Michelle Morgan: Marilyn Monroe - Private and Undisclosed

Tämä kirja on odottanut lukemista hyllyssäni jo useamman vuoden - jostain syystä Marilyn-aiheisia kirjoja kertyi joskus nopeammin kuin ehdin niitä lukea! Eli tämä on jo todella mones lukemani Marilyn-elämäkerta, reilusti yli kymmenen kaikkiaan.

Useimpiin muihin kirjoihin verrattuna tämä on melko pinnallinen, lähes pelkkä kokoelma erilaisia faktoja. Erityisesti Marilynin eli Norma Jeanen lapsuudesta on melko paljon tietoa. Myöhemmistä vuosista kerrotaan välillä melko epätarkasti, ja tapahtumien vuosilukuja sai välillä etsiä. Harvinaisia kuvia oli löytynyt kohtalaisen paljon.

Kun noita elämäkertoja on lukenut useampia, niin huomaa, kuinka ne keskittyvät eri asioihin: jossain kerrotaan hyvinkin tarkkaan elokuvista ja niiden kuvauksista, jossain nuoruuden mallivuosista, jossain loppuvuosien lääke- ja lääkäririippuvuudesta... Tässä kirjassa vain hipaistaan pintaa.

Kirjoittaja Michelle Morgan on englantilaisen Marilyn Monroe Fan Clubin puheenjohtaja. Hän ei tarkemmin kerro, mistä on löytänyt kirjaan "silminnäkijät" ja "aikalaistodistajat", joita ei muissa elämäkerroissa mainita. Heidän kommenttinsa ovat varmaankin tosia, mutta perustuvat usein Marilynin tapaamiseen hyvin hetkellisesti, joten eipä heitä voi minään luonnetodistajina pitää.

"From a very humble beginning...really blossomed into a legend, and along a way she met many men who could have - would have - given her the lasting fulfilment of womanhood. But, like the beautiful flower she was, she bloomed and died...and so the cycle of life goes on. The Lord giveth, and the Lord taketh away." (Bill Pursel)

Useimmat muistot ovat tietysti positiivisia - olisiko negatiivisia edes otettu kirjaan? Vasta kirjan loppupuolella tuodaan esiin myös negatiivisia asioita; pari viimeistä vuotta olivat kaoottisia, edellä mainittujen lääke- ja lääkäririippuvuuksien vuoksi.

Noin muuten ihan luettava kirja, muiden MM-elämäkertojen jatkoksi. Asiavirheitä ei löytynyt, hieman ihmetytti New Yorkin Idlewild -lentokentästä (nyk. JFK International Airport) pariinkin kertaan käytetty nimitys Idyllwild...miten meni ohi oikoluvussa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti