lauantai 28. tammikuuta 2017

Vesa Sisättö: Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia

Kirja esittelee 55 enemmän tai vähemmän historiaan vaikuttanutta mokaa maailmalta sekä Suomesta.

Ensimmäinen luku käsittelee kömmähdyksiä esihistoriasta keskiaikaan, ihmiskunnan pahimmasta erehdyksestä (maanviljelyskulttuuriin siirtyminen) noitavainoihin. Toisessa luvussa kootut mokat Kolumbuksen Aasian-meritien löytämisestä Afrikan jakoon 1884.

Kolmannessa luvussa päästään kirjalle nimen antaneeseen Titanicin uppoamiseen. Tämä on selvästikin kirjoittajan mieliaiheita, ja hän tarjoaa myös listan virheistä ja siitä, miten ne olisi voitu välttää. Oudoin väitetty virhe on se, että tähystäjän kiikarit olivat lukitussa kaapissa, jonka avaimen Southamptonissa poistunut perämies oli vahingossa vienyt mukanaan. Miten järeässä kaapissa kiikarit olivatkaan, jos kukaan Titanicilla ei pystynyt murtamaan sitä? Vai eikö kukaan vain viitsinyt? En kyllä syyttäisi puuttuvaa avainta, vaan saamatonta miehistöä.

Muita klassisia 1900-luvun mokia ovat mm. kieltolaki, DDT, talidomidi sekä Maon suuri harppaus ja kulttuurivallankumous. Myöhempien aikojen virheitä ovat kirjassa mm. Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus, hiihtäjien dopingskandaali ja subprime-lainojen seurauksena romahtanut maailmantalous, jonka seurausta elämme edelleen.

Kirjassa ei ollut kovin monta uutta tai minulle ennenkuulumatonta asiaa. Voi sitä silti suositella historiasta kiinnostuneille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti