maanantai 26. huhtikuuta 2021

Hilary Mantel: Vain varjo häälyväinen

Hilary Mantel on vuonna 1952 syntynyt englantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut mm. lukemani kuningas Henrik VIII:n ajasta kertovan romaanitrilogian Susipalatsi, Syytettyjen sali ja Kuningashuone.

Vain varjo häälyväinen (Giving Up the Ghosts, 2003) on muistelmateos Mantelin lapsuus- ja nuoruusvuosista 1950 ja -60 -lukujen Derbyshiressä. Jo lapsena hänellä oli selittämättömiä (ja tuolloin tutkimattomia) kovia kipukohtauksia, jotka pahenivat opiskeluvuosina. Lääkärien mielestä kipu oli pitkään psyykkistä:

"Mitä enemmän sanoin, että minulla oli fyysinen sairaus, sitä enemmän minulle vastattiin, että minulla oli psyykkinen sairaus. Mitä enemmän kyseenalaistin psyykkisen sairauden luonteen ja todellisuuden, sitä vahvemmin minun todettiin torjuvan asian, harhaisesti. Olin hämmennyksissä, ja kun puhuin hämmennyksestäni, puheeni muuttui oireeksi. Kukaan ei uskaltautunut etsimään diagnoosia, ei ainakaan ääneen. Korkeasti koulutetuilla nuorilla naisilla, niin uskottiin, oli taipumusta hysteriaan, he olivat neuroottisia, hankalia, hallitsemattomia, ja tavoite oli saada heidät takaisin ruotuun, ei auttamalla heitä tutkimaan elämäänsä ja ratkaisemaan käytännön ongelmansa vaan antamalla heille lääkkeitä, joiden avulla he suhtautuisivat välinpitämättömästi psyykkiseen kipuunsa - ja minun tapauksessani myös fyysiseen kipuun."

Lopulta, kun Mantel oli 27-vuotias ja oli lukenut sairauksista tarpeeksi tietääkseen oman diagnoosinsa, lääkäritkin uskoivat kipujen syyksi endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin. Sairaus aiheuttaa usein huomattavan kovia vatsa- ja selkäkipuja, joita edelleen vähätellään sanoen niiden olevan "normaaleja" kuukautiskipuja. Potilasjärjestö Korento ry:n sivuilta seuraavat faktat:

"Voimakas kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana ei ole normaalia, eikä sen tule olla osa naisen elämää. Fyysisten oireiden lisäksi endometrioosin sairastaminen voi kuormittaa henkisesti, vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, perhe-elämään ja parisuhteisiin, työhön, kouluun, päivittäisiin aktiviteetteihin, seksuaalisuuteen ja perheen perustamiseen."

Suomessahan työttömien kivut diagnosoidaan aina ja ensijaisesti psyykkisiksi; kuinka monta endometrioosia sairastavaa työtöntä naista on diagnosoitu mielenterveysongelmaiseksi ja lääkitty hiljaiseksi - antamalla heille lääkkeitä, joiden avulla he suhtautuisivat välinpitämättämästi kipuunsa?

Ohuehkosta (280 sivua) ja melko nopeasti luettavasta kirjasta sen verran, että yli puolet siitä kertoi, niinkuin jo mainitsin, Mantelin lapsuus- ja nuoruusvuosista, ja loput hänen sairastamisestaan ja toipumisestaan. Ihan luettava kirja, ei ehkä vastannut ihan odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti