lauantai 10. huhtikuuta 2021

Työttömyyskatsaus 3/2021

Kuukausi (tämän julkaisuhetkellä jo melkein kaksi) takana työllisyyden kuntakokeilua ja vain pari kirjettä olen saanut toistaiseksi, toinen TE-toimistolta ja toinen Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilun järjestävältä taholta, josta seuraava lainaus:

"Palveluihin kuuluvat tutut työllistämistä edistävät palvelut kuten palkkatuki, työnhaku- ja uravalmennukset, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella. Alueellamme on saatavilla myös kotoutumislain mukaisia kotoutumispalveluita. Näiden lisäksi Hämeenlinnan seudulla on tarjolla lyhytkestoisia palveluita kuten työnhaun tehotreeniä, työllisyysseteleitä työllistämisen tueksi, velkaneuvontaa sekä hyvinvoinnin tueksi räätälöityjä erilaisia palveluita, joita on saatavilla muiden työvoimapalveluiden rinnalla."

Hyvinvoinnin tueksi räätälöityjä erilaisia palveluita? Mitäköhän ne olisivat? No, ainakin minä kaipaisin säännöllistä fysioterapiaa tai edes hierontaa. Ilmainen pääsy myös uimahalliin olisi todella mukava, kunhan se ei rajoittuisi oman kotikunnan uimahalliin.

Työ- ja elinkeinoministeriön TEMatiikkaa-blogissa oli kuntakokeiluita koskeva kirjoitus, kylläkin jo 26.2.2021:

"Yhteinen kokeilujen seurantatieto päivittyy kuukausittain ja se tehdään näissä kokeiluissa avoimeksi, läpinäkyväksi ja hyvin saavutettavaksi. Työllisyyden kuntakokeilujen julkinen tietoportaali otetaan käyttöön maaliskuussa, ja maaliskuun tilastokatsausta päästään tarkastelemaan 4. toukokuuta. Tietoportaalin avulla jokainen kuntakokeilusta kiinnostunut voi seurata kokeilujen etenemistä. 

Kuntakokeilu antaa loistavan tilaisuuden yhteistyön kehittämiselle niin valtion ja kuntien välillä kuin myös kuntien kesken. Keskinäiseen sparraukseen ja yhteiskehittämiseen kannustetaan, ja yhtenä työkaluna voidaan hyödyntää juuri avointa tietoa. Arviointi- ja seurantatiedon halutaan liikkuvan kuntien kesken, jotta parhaista käytännöistä, onnistumisista ja epäonnistumisista voidaan oppia kokeilujen kesken."

En nyt vain millään jaksa uskoa, että epäonnistumisista otettaisiin oppia. Vaikka kuinka monta kertaa on jo todettu, että kuntouttavasta työtoiminnasta on hyötyä vain harvoille jos heillekään, niin sitähän taas tullaan käyttämään niinkuin edellisissäkin kuntakokeiluissa.

"Yhteinen kokeilujen seurantatieto päivittyy kuukausittain ja se tehdään näissä kokeiluissa avoimeksi, läpinäkyväksi ja hyvin saavutettavaksi. Työllisyyden kuntakokeilujen julkinen tietoportaali otetaan käyttöön maaliskuussa, ja maaliskuun tilastokatsausta päästään tarkastelemaan 4. toukokuuta. Tietoportaalin avulla jokainen kuntakokeilusta kiinnostunut voi seurata kokeilujen etenemistä."

Mistäköhän tuo Tietoportaali löytyy? Ainakaan tätä kirjoittaessani (sentään jo 10.4.) ei mitään tietoa siitäkään.

Maaliskuun alussa kävin osana väsymystyöryhmää TAYSin neurologian poliklinikallla. Palautin sinne postissa saamani ja kolmen viikon ajan täyttämäni unipäiväkirjan: jokaiselle tunnille ruutu, johon piti merkitä numerolla "vireysaste jokaisen työvuoron alussa ja lopussa sekä jos olen ollut unelias töissä tai vapaa-ajalla". Työvuoron alussa tai lopussa? Selvästikään tämä lomake ei ole tarkoitettu työttömille.

Halukkaat voivat käydä katsomassa lomakkeen ja täyttöohjeet osoitteessa https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2018/10/Lomake_2.pdf.

Muutenkin kävin maaliskuussa 3 kertaa TAYSissa osana väsymystyöryhmän konsultaatiota. 

--------------------------------------------------------------------

En yleensä ole näissä työttömyyskatsauksissa puuttunut muihin ajankohtaisiin asioihin, mutta nyt on pakko: hallitus suunnitteli maaliskuussa ulkonaliikkumiskieltoa. Alun perinkään kieltoa ei olisi ollut tarkoitus määrätä koko Suomeen, vaan vain Helsingin alueelle ja Turkuun. "Kielto" oli muutenkin aivan omituinen sana, koska lain poikkeuksin lähes kaikki liikkuminen olisi kuitenkin ollut sallittua: sai ulkoilla, käydä töissä, koulussa, omalla mökillä (mutta ei vuokramökillä), kaupassa, apteekissa, lääkärissä...vaikka missä.

Laissa olisi ollut kohta "Kuntoilutarkoituksissa ulkoilu olisi sallittua perhepiirissä tai "enintään kahden muun henkilön kanssa", jonka jotkut ääliöt jo ehtivät tulkita kielloksi liikkua yksin. Aivan älytöntä; jos asuu yksin, niin se yksi on lain tarkoittama perhe, eikä kukaan kyselisi yksin ulkoilevalta, onko hänellä kenties muutakin perhettä.

Toinen älyttömyys liittyi muuttamiseen. En valitettavasti enää löydä Ylen sivuilta sitä uutista, jossa kysyttiin, saako käyttää muuttoapua, ja johon joku Ylen haastattelema viranomainen vastasi, että ei saa, muutto kuulemma ei ole välttämätön tapahtuma. No, on se. Ainakin 99 % muutoista on välttämätöntä tehdä juuri tiettynä päivänä tai ainakin muutaman päivän aikana; vuokrasopimukset kun päättyvät tiettynä päivänä, ja omistusasunnoissakin asunto pitää olla tyhjä ennalta sovittuna päivänä. Muuttopäivä ei ole siirreltävissä.

Tämä kysymys-vastaus-artikkeli poistui ilmeisesti Ylen sivuilta samalla, kun Perustuslakivaliokunta ilmoitti pitävänsä liikkumisrajoituksia perustuslain vastaisina ja hallitus perui esityksensä. Mutta kaiken kaikkiaan tästä suunnitellusta ulkonaliikkumiskiellosta uutisoitiin todella paljon enemmän kuin sen peruuttamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti