lauantai 14. elokuuta 2021

Työttömyyskatsaus 7/2021

Heinäkuu on ollut työttömyysrintamalla hyvin hiljainen. Ei edes postia kuntakokeilusta. 

Aivan kuun lopussa mediat sitten intoutuivat uutisoimaan työvoimapulasta, mutta työpaikkapulankin huomasi sentään ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju Ylen Ykkösaamussa 27.7.2021. Hän oli huolissaan kuitenkin vain niistä, jotka eivät ole korona-aikana voineet vaihtaa työpaikkaa, koska ei ole niitä työpaikkoja, joihin vaihtaa. Mitenkä tämä muka vaikuttaa niihin työttömiin, jolla sitä ensimmäistäkään työpaikkaa ei ole vaihdettavaksi?

"Pitkäaikaistyöttömyys varjostaa elpyvää työllisyyttä" (Aamuposti 28.7.2021)

Otsikko on mielestäni jotenkin outo: millä tavalla pitkäaikaistyöttömyys varjostaa elpyvää työllisyyttä ? Miksi ihmisten on annettu pudota pitkäaikaistyöttömyyteen? Suurin osa näistä pitkäaikaistyöttömistä on ollut työttömiä (ja pitkäaikaissellaisia) jo paljon ennen koronaa.

"Elinkeinoelämän keskusliitto pitää avoimien työpaikkojen määrää huolestuttavana. ”Jos katsotaan, paljonko avoimia työpaikkoja on suhteessa työttömiin työnhakijoihin, olemme itse asiassa jo hyvin lähellä aivan edellisen noususuhdanteen loppupuolella ollutta huippua”, sanoo EK:n Sami Pakarinen." (Helsingin Sanomat 29.7.2021)

Aivan kuin joka ainoa työtön voisi tuosta noin vain mennä töihin joka ikiseen avoimeen työpaikkaan!

Kansalaisaloitepalvelussa on mahdollista allekirjoittaa 1.9.2021 mennessä seuraava aloite: Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymiseksi työkyvyttömyysmääritelmien yhdenmukaistamiseksi!

"Kun ihminen vammautuu tai sairastuu niin hänen työkykyään arvioidaan peräti 11 eri lailla, tämä johtaa valitettavan usein siihen vääristymään että tosiasiallisesti täysin työkyvytön ihminen arvioidaan työkykyiseksi ja hän joutuu ilmoittautumaan vajaakuntoiseksi työnhakijaksi saadakseen työttömyyskorvausta vaikka hänen oikea toimeentulonsa pitäisi olla työkyvyttömyyseläke. Valitettavan usein myös työkyky ja toimintakyky sekoitetaan toisiinsa vaikka todellisuudessa näillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ihminen saattaa olla toimintakykyinen esimerkiksi hoitamaan välttämättömät arjen askareet, mutta samaan aikaan hän voi olla täysin työkyvytön."

Juuri näin! Ihmisen toimintakyky saattaa riittää välttämättömien asioiden (kotityöt, kauppa-asiointi, Kelan byrokratian kanssa taistelu) hoitamiseen ja ehkä myös joka paikassa suositeltuun hyötyliikuntaan, mutta ei säännölliseen työssäkäyntiin.

Tämän kansalaisaloitteen kävin allekirjoittamassa, vaikka tätä kirjoittaessani näyttää siltä, ettei se saa lähellekään vaaditua 50 000 allekirjoitusta jäljellä olevan parin viikon aikana (nyt niitä on 2288). Ja vaikka saisikin, sille todennäköisesti kävisi niin kuin aktiivimallin kumoamista vaatineelle kansalaisaloitteelle vuonna 2019. Se sai 140 000 allekirjoitusta, mutta eduskunta hylkäsi sen silti; Sosiaali- ja terveysvaliokunta perusteli kansalaisaloitteen hylkäämistä tuolloin muun muassa sillä, että aktiivimallin vaikutusten arviointi oli kesken. 

Noin muuten kansalaisaloitteiden otsikoita selaillessani kävi mielessä, että olisin odottanut niiden olevan edes oikeinkirjoitussääntöjen mukaisia, mutta kaikki eivät olleet: isoilla kirjaimilla kirjoitettuja sanoja, sana ''taksi" kirjoitettu "taxi"... Aloitteita en sitten pidemmälle lukenutkaan.

Edit: lisätty 16.8.2021: Luen Aamulehtiä hieman aikataulusta jäljessä, ja nyt illalla silmiini osui 9.7. julkaistu juttu työvoimapulasta. Juttu on valitettavasti maksumuurin takana, mutta siinä työvoimapulaa ei valita yksikään työnantajayritys, vaan vuokratyöfirmat, mm. Barona, Valtti henkilöratkaisut oy, Eezy personnel oy… Ja ainakin minulle sanottiin jo lähes 10 vuotta sitten, että näiden vuokrafirmojen algoritmit blokkaavat jo heti kättelyssä yli 40-vuotiaat.

” Vaikeuksia ilmenee, kun yritetään löytää henkilöitä teollisiin tehtäviin, joissa kaivataan erityisosaamisen sijaan ensisijaisesti asennetta ja halua tehdä työtä”, sanoo Baronan Tampereen aluejohtaja Vesa Kangasniemi. Hänen mukaansa alan valmiita huippuosaajia ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut liikaa työttömänä. Ensin vaaditaan huippuosaamista, mutta sitten kuitenkin ”asenne ja halu tehdä töitä” riittäisi?

Ja artikkelin lopussa Eezyn seniorikonsultti Johanna Ahola vielä kertoo, että spesifiä, oikeanlaista osaamista erityyppisiin tehtäviin on haastavaa löytää tänä päivänä. Kyllähän työttömiä on helppo syyttää spesifin osaamisen puutteesta…

Miten olisi yritykset: olisiko täsmäkoulutus tai oppisopimus mitään? No ei kun pitää saada se valmis osaaja, ja vielä vuokratyöfirman kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti