Nyt olen kuunnellut kokonaan Työkanavaa käsittelevän osuuden. Uskallanko sanoakaan, että ensimmäistä kertaa olen samaa mieltä perussuomalaisten kanssa. Lainaan tähän pätkän edustaja Mikko Lundénin (ps) puheenvuorosta (alkaa kohdasta 1:14:57):
"Ajatus lakiesityksen taustalla on periaatteessa ihan hyvä. Keskeinen ongelma on kuitenkin se, että samaan muottiin yritetään sovittaa kahta täysin erilaista työllistymisessä tukea tarvitsevaa ihmisryhmää. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on taustalla kokemusta työelämästä, mutta sairaus tai vamma on katkaissut työuran. Tällaisten henkilöiden osalta suurin haaste on monesti löytää ensimmäinen työpaikka työkyvyn palauduttua osittain. Tässäkin tilanteessa, osatyökykyisenä ja työelämästä kertaalleen putoamisen jälkeen, työllistyminen omin voimin on vaikeaa. Nämä henkilöt eivät kuitenkaan tarvitse niinkään ohjausta ja tukea vaan ainoastaan mahdollisuuden palata työmarkkinoille näyttämään osaamisensa. Kuvatun kaltaisessa tilanteessa Työkanava tai vastaava toimija varmasti voisi toimia.
Tässä esityksessä kuitenkin saman toimijan, valtionyhtiön, pitäisi työllistää myös kehitysvamman omaavia henkilöitä. Heidän työllistämisensä on haasteena täysin toisenlainen, koska monilla ei ole lainkaan työkokemusta taustalla ja tiedot työelämästä voivat olla pahasti puutteelliset. Sen lisäksi kehitysvammasta johtuvat mahdolliset rajoitteet lisäävät työllistämisestä aiheutuvia haasteita sekä henkilöiden itsensä että työantajien näkökulmasta. Tällaisessa tilanteessa ohjausta ja tukea tarvitaan, ja tilanne on täysin eri kuin ensimmäisen ryhmän kohdalla."
Minä en omalla kohdallani odota Työkanavalta yhtään mitään; olen osatyökykyinen, mutta aivan varmasti en Työkanavan edellyttämällä tavalla.
Tarja Filatov (sd) oli työministerinä vuosina 2000 - 2007. Hänen kaudellaan mm. vakinaistettiin pitkäaikaistyöttömien työpajatoiminta eli vihaamani kuntouttava työtoiminta. Mahtoiko hän viitata siihen puheenvuorossaan (0:52:54):
"Välityömarkkinoiden alkuperäinen tarkoitus Suomessa oli painottaa nimenomaan työtä, ja uskallan tämän sanoa, koska olen itse ollut laittamassa niitä liikkeelle. Mutta ikävä kyllä meille kävi niin, että niistä tuli enemmänkin kuntoutus- ja palvelumarkkinat, ei niinkään pysyvät työmarkkinat niin kuin tavoite oli. Sana ”välityömarkkina” pitäisi itse asiassa kirjoittaa siten, että se ”työ” siinä keskellä on isolla. Nyt on niin, että se on pienemmällä kuin ne muut kirjaimet meidän ajatuksissamme, ja näin ei saisi olla."
Milloin sitten Filatovin välityömarkkinat muuttuivat "kuntoutus"- ja palvelumarkkinoiksi? Minä olin ensimmäistä kertaa kuntouttavassa työtoiminnassa loppuvuodesta 2004, enkä ainakaan minä kokenut sitä minkäänlaiseksi "välityöksi", en kyllä missään tapauksessa kuntoutukseksikaan. Miksi Filatov ei siis puuttunut heti asiaan, olihan hän vielä silloin työministeri?
Enkä kyllä ymmärrä sitäkään, mitä hän tarkoitti puheenvuorossaan seuraavalla kohdalla:
"Mutta se (Työkanava) voi tuoda myös sellaisia mahdollisuuksia, että osan siitä työstä, joka nyt karkaa maailmalle halvempien kustannusten perässä tai vaikkapa tällaisille, voisi sanoa rumasti, dumpatuille työmarkkinoille, me voimmekin pitää täällä. Ja se voi olla myös ekologisesti viisasta, että vaikkapa nyt tavara ei kulje edestakaisin."
Mikä on se työ, jota nyt on siirretty ulkomaille halvempien kustannusten perässä, mutta voitaisiin siirtää takaisin Suomeen osatyökykyisten tehtäväksi?
Tulevaisuuden sosiaaliturva: 20 000 euroa jokaiselle, ja kun tili on tyhjä, alkavat velvollisuudet? "Kannustinloukkujen näkökulmasta perustili olisi kannustavin" (MTV Uutiset 22.3.2022)
"Sotu-pöydällä on useita malleja. Perustulo, perustili, negatiivinen tulovero, osallistumistulo ja perusturvaetuuksien yhdistäminen. Heikki Hiilamo nostaa muiden yläpuolelle kolme komiteassa parhaillaan selvityksen alla olevaa asiaa.
1. Perustulo, 2. yksi yhteinen perusturva, jonka yhteydessä voisi olla osallistumistulo sekä 3. perustili – näitä kolmea selvitetään, kertoo THL:n ja Helsingin yliopiston professori.
Hiilamon mukaan perustulo sisältää kannustavuusongelmia ja mainitsee esimerkeiksi kotona olevat äidit ja opiskelijat... Perustulo antaisi näille ryhmille ikuisen kotihoidontuen tai ikuisen opintotuen.
–Perustulo on enemmän sellainen ota rahat ja juokse -tyyppinen ratkaisu."
En ymmärrä tätä Hiilamon perustelua perustuloa vastaan, kun kuitenkin hän kannattaa "yhtä yhteistä perusturvaa". Ja miten niin antaisi ikuisen kotihoidontuen tai opintotuen?
"Kolmatta selvitettävää mallia kutsutaan nimellä yksi yhteinen perusturva. Malli niputtaisi nykyisiä etuuksia yhteen. Tavoitteena tässä on muun muassa estää väliinputoamista eli tipahtamista eri etuuksien väliin. Hiilamo pitää tätä vaihtoehtoa hyvänä.
–Yksi yhteinen perusturva olisi selkeämpi ja joustavampi kuin nykyinen malli."
Mikä ero Hiilamon mielestä on perustulolla ja "yhdellä yhteisellä perusturvalla" muka on? Perustili olisi kyllä aivan järjetön malli, eikä todellakaan näistä malleista kannustavin!
Ja kuun lopussa lävähti silmille vanhan "tuttavani" (silloin Työteekin johtaja, nykyisin Sastamalan työllisyyspalvelupäällikkö) Tiina Leppäniemen asenne työttömiä kohtaan:
”Nyt ei voi enää valita sitä, että jää kotiin. On ihan sama vaikka haastattelisimme henkilöä päivittäin, jos henkilö ei ole itse valmis työnhakuun."
Kuinka moni työtön oikeasti haluaa valita kotiin jäämisen? MIKSI EI KOSKAAN HUOMIOIDA SITÄ, ETTÄ TÖIHIN EI MENNÄ, JOS TYÖNANTAJA EI HUOLI!!!
Pientä päivitystä taas omaan tilanteeseeni: Hain TULES-kuntoutukseen, ja yllätyksekseni pääsin, juhannusviikolla pitäisi alkaa. Kesäkuussa 4 päivää, lokakuussa 6 ja loput 5 ensi vuoden helmikuussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti