Noidan sikiö (Hag-seed, The Tempest Revisited, 2016, suomeksi 2019) on Margaret Atwoodin Testamentit-kirjaa edeltävä teos, siis tällä hetkellä toiseksi viimeinen. Se on osa Hogarth Shakespeare -projektia, Hogarth Press -kustantamon tukemaa ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa uudelleen William Shakespearen tunnetuinpia näytelmiä. Teoksia on julkaistu seitsemän ja ne kaikki on myös suomennettu (ja löytyvät ainakin Ratamo-kirjastoista).
Felix Phillips on ollut vuosia kuvitteellisen kanadalaiskaupungin Makeshiwegin teatterifestivaalin taiteellinen johtaja. Muutamia vuosia aiemmin hänen vaimonsa on kuollut synnytykseen ja tytär Miranda kolmevuotiaana aivokalvontulehdukseen, ja kun teatterifestivaalin talousjohtaja Anthony (Tony) Price sitten antaa Felixille potkut juuri ennen Myrskyn ensi-iltaa, tämä vetäytyy katkeroituneena syrjäiseen ja rähjäiseen mökkiin maaseudulla.
Jonkin ajan kuluttua Felix huomaa lehdessä ilmoituksen, jossa etsitään kirjallisten taitojen opettajaa läheiseen Fletcherin vankilaan; Felix hakee paikkaa, saa sen ja saa vankilan johdon vakuutettua, että paras tapa opettaa vangeille kirjallisia taitoja on laittaa heidät harjoittelemaan ja esittämään näytelmiä, ja nimenomaan Shakespearen näytelmiä.
Kahdentoista vuoden kuluttua Felix kuulee, että hänelle potkut antanut Tony (nyt kulttuuriministeri) ja oikeusministeri Sal O´Nally ovat tulossa vankilaan katsomaan näytelmää ja toteamaan, että tällainen näytelmien harjoitteleminen ja esittäminen on turhaa rahan haaskausta. Felix päättää valita näytelmäksi Myrskyn.
Vankilanäytelmät on toteutettu aiemminkin niin, että ne on kuvattu kohtauksittain ja editoitu ennemminkin elokuvaksi kuin näytelmäksi, joka on sitten esitetty vangeille ja vankilan henkilökunnalle. Näin nytkin. Kun Tony, Sal ja pari muuta vierasta tulevat vankilaan katsomaan näytelmää, heidät ohjataan eri huoneeseen kuin muut katsojat, ja seuraavat tapahtumat todennäköisesti jäljittelevät alkuperäistä Myrskyä. Koska en sitä ole nähnyt, enkä oikein ymmärtänyt sen juonta kirjan pohjalta enkä muutaman YouTubesta(* katsomani lyhennelmänkään perusteella, niin jätän sen kertomatta.
Jos kirjasta joskus tehtäisiin elokuva, se varmasti selkeyttäisi asiaa, mutta sen suuntaisia suunnitelmia ei taida olla. Kirja ei kuitenkaan ollut huono, sen jaksoi lukea hyvin. Ja harvinaista Atwoodia; kirja ei sijoittunut historiaan eikä epämääräiseen tulevaisuusdystopiaan kuten useimmat muut hänen teoksensa.
*)Hakusanoilla "the tempest shakespeare" YouTubesta löytyy vaikka kuinka monta osumaa: on animaatioita, näytelmiä, elokuvia, äänikirjoja...ehkä selkein, jonka löysin, on 25-minuuttinen animaatio [Shakespeare: The Animated Tales] The Tempest (https://www.youtube.com/watch?v=kAZKIpWGN_Q).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti