torstai 16. kesäkuuta 2016

Caitlin Moran: How To Be a Woman

Kirja viikossa, osa 77:

Ihan sattumalta heräteostoksena ostin tämän kirjan kirpparilta pari vuotta sitten. Nyt vasta ehdin sen matkalukemisena lukea, ja kotona loppuun. Mutta olipa hyvä kirja!

Tämä pitäisi kaikkien tyttöjen lukea jo nuorena, mieluiten ennen murrosikää. Vaikka siinä jonkin verran aikuiten asiaa onkin.niin ei mitään K-18-juttuja. Kirja on käännetty myös suomeksi, ja varmasti saatavilla useimmissa kirjastoissa. Nytkin tekisi mieli lainata lukuisia kohtia kirjasta, mutta pitäisikö ensin hankkia käsiinsä se suomenkielinen versio ja ottaa lainaukset siitä?

Caitlin Moran on englantilainen toimittaja ja kirjailija, ja kirja perustuu vahvasti hänen omiin kokemuksiinsa 13-vuotiaasta alkaen sekä havaintoihin naiseudesta. Moran kävi kotikoulua (eikä juuri sitäkään) 11-vuotiaasta saakka, mikä selittää sitä että hän loi käsityksen aikuisuudesta ja naiseudestakin paljolti omin päin, ilman tyttökavereiden vaikutusta (osittain siksi osaankin samaistua häneen; vaikka kävinkin koulua, olin täysin ulkopuolinen).

Moran tunnustautuu feministiksi (niinkuin minäkin), joka voi naisten tasa-arvon puolustamisen, kehitysmaiden tyttöjen aseman parantamisen ja naiskaupan vastustamisen lisäksi välittää myös pienemmistä asioista

"On erittäin tärkeää, että sanot nämä sanat ääneen. OLEN FEMINISTI! Jos sinusta tuntuu, ettet voi sanoa sitä - edes maahan tuijottaen - olen huolestunut. Se on ehkä yksi tärkeimmistä asioista nainen voi ikinä sanoa."

Kirjassa on myös asiallista ja hauskaa asiaa (alus)vaatteitteista, kengistä laukuista, isojen ja kalliiden häiden järjettömyydestä, lasten hankkimisesta ja hankkimatta jättämisestä...ja paljosta muusta.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! Haluan myös lukea Moranin kirjan Moranthology; sitä varten taidan joutua jonain päivänä matkustamaan Nurmijärvelle saakka, kirjaston...jos voisi yhdistää sen vaikka valokuvausmatkaan Myllykoskelle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti