Taas on kuukausi täynnä työttömiin kohdistuvaa negatiivista ja mustamaalaavaa sekä työttömyysturvan leikkaamista ja lyhentämistä vaativaa uutisointia takana.
SDP julkaisi oman pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelmansa 10.8.2016. Joka haluaa, voi lukea koko hienosti nimetyn ohjelman täältä:
Laituri ei riitä - tarvitaan silta työstä toiseen ja työttömyydestä työhön
Pari kohtaa sieltä kannattaa nostaa:
9. Kuntouttava työtoiminta oikealle kohderyhmälle
Nykyisin kuntouttava työtoiminta uhkaa valua palkkatuetuksi työksi – tosin ilman palkkaa, koska palkkatukirahoja ei ole riittävästi. Vedetään selvä raja kuntoutuksen ja palkkatyön välille.
Kyllä, kannatan osittain. Tosin nimitys "kuntouttava työtoiminta" pitäisi poistaa kokonaan ja siirtyä käyttämään pelkkää termiä kuntoutus ja sitten työ erikseen. "Työtoiminta" on jo sanana nöyryyttävä.
12. Tinder-työtreffit – työ ja tekijä kohtaamaan paremmin
Kehitetään mol.fi -palvelua erilaisille kohderyhmille ja otetaan asiakkaat mukaan palvelujen kehittämiseen. Otetaan oppia kaupallisten treffipalvelujen asiakasystävällisistä teknologioista, jotta työ ja tekijä löytävät toisensa.
Ei järjen häivää. Työnsaanti jäisi pärstäkertoimen varaan; vaikka niinhän se taitaa nytkin olla...
13. Lähipalvelua pitkäaikaistyöttömille, pois valmiusloukusta
Valmiusloukku-käsitettä ei avata ohjelmassa mitenkään, tarkoittaneeko tuo sitä, että työtön saisi käydä mustikassa tai kuntosalilla kahdeksan ja kuudentoista välillä arkipäivänä?
"Hallitus pakottaa ottamaan töitä etuuksia pienemmällä palkalla ja oman alan ulkopuolelta kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen." (Kauppalehti 24.8.2016)
"Oman alan ulkopuolelta"? Kuka työnantaja haluaa työntekijän, jolla on koulutus ja kokemus joltain täysin muulta alalta? Tämä, kuten nin moni muukin ehdotus on täysin tosielämän vastainen. Ja "etuuksia pienemmällä palkalla"? Silloin on kyllä täytynyt olla aivan järjettömän iso palkka, jos ansiosidonnainen päivärahakin on isompi kuin keskimääräinen kokoaikatyön palkka. Ja kokoaikatyöstähän näissä ehdotuksissa on koko ajan kysymys.
Perustulokokeilu: 2 000 satunnaisesti valittua henkilöä pakolla mukaan, 560 euroa kuussa käteen (Keskisuomalainen 25.8.2016)
"Kohderyhmänä ovat Suomessa asuvat 25–58-vuotiaat, joille maksetaan ensi marraskuussa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Perustulokokeilun tavoitteena on saada vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä."
Eli täysin tyhjänpäiväinen kokeilu. Peruspäiväraha tai työmarkkinatuki vain vaihtuisi perustuloon. Ehkä neljän viikon välein toistettava "työtön, työtön, työtön" -todistelu päättyisi. Mutta vastausta työllistymisen edistämiseen ei saada: jos kokeiluun määrättävillä henkilöillä olisi työllisytmiseen tarvittava koulutus, työkokemus ja ennen kaikkea suhdeverkostot, he olisivat jo töissä! Parhaiten tätä järjetöntä kokeilua kuvaa
Anna Kontulan kommentti asian uutisointiin:
"– Perustulokokeilusta uhkaa jäädä puuttumaan perustulo. Nyt ollaan kokeilemassa työttömyysturvan perusosan vastikkeettomuutta, ei mitään perustuloa, Kontula sanoo." (Kansan Uutiset, 26.8.2016)
Tietysti on ollut paljon puhetta myös Suomea kovasti jo 90-luvulta (ainakin) vaivaavasta työvoimapulasta, viimeisimpänä tämänpäiväinen
Aamupostin kolumni työttömiä syyllistävällä otsikolla Miksi työ ei kiinnosta?, jossa ihmetellään mm. sitä, miksi rakennuksilla on niin paljon Suomenlahden eteläpuoleista työvoimaa (no siksi, että suostuvat tekemään ties kuinka pienillä palkoilla; ovat suuria siellä kuitenkin) ja ihmetellään, miksei järjestelmämme edellytä, että 20-29 -vuotiaat työttömät mene mihin tahansa työhön?
Tuohon kirjoitin kommenntina Ei pakkotyölle -ryhmässä sen tosiseikan, ettei töihin mennä, jos kukaan ei ota. Tosielämän faktat ovat jääneet kolumnin kirjoittajalta. Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja
A-P. Pietilältä jostain syystä huomaamatta...
Työvoimapulasta loistava
blogikirjoitus Päivi Tyniltä, tähän loppuun siitä lainaus:
"Hallituksen ehdotusten ja toimenpiteiden perusteella ajatellen meillä onkin Suomessa kova työvoimapula, joka johtuu siitä, että ihmiset eivät mene töihin. Siispä nyt sankoin joukoin kaikki pienten lasten kotivanhemmat, eläkeikää lähestyvät, vajaakuntoiset, juuri peruskoulunsa päättäneet ja suomen kieltä osaamattomat, puhumattakaan terveistä koulutetuista nuorista, aikuisista ja keski-ikäisistä, hakemaan näitä tarjolla olevia työpaikkoja ja paikkaamaan kansantaloutta. Sanotaanhan työttömyysuutisten kommenttiketjuissakin usein kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ”Kyllä tekevälle töitä löytyy”."