keskiviikko 10. elokuuta 2016

Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula

Kirja viikossa, osa 81:

Tämä kirja tarttui käteen kirjastossa aivan sattumalta. En etsinyt erityisesti mitään aiheeseen liittyvää, mutta lainasin myös silloin myös kirjan Draculan tarina.

Tuomas Hovi käyttää puolet kirjasta kertomalla Valakian kreivi Vlad III:n elämästä lähes puuduttavan tarkasti. Ja toisen puolen toistellakseen moneen kertaan, ettei Vlad III ollut mikään vampyyri, vaan tavallinen tai ehkä tavallista julmempi ihminen, joka sai lisänimen Seivästäjä, koska todella seivästi ihmisiä rangaistukseksi.

Nimi "Dracula" on joissain yhteyksissä käytetty Vladin sukunimi, joka tulee latinan sanasta draco. Bram Stoker, joka kirjoitti kirjoitti romaanin "Dracula" vuonna 1897, otti nimen aivan sattumalta jostain, eikä millään lailla yhdistänyt kirjan päähenkilöä kreivi Vladiin. Kaikki yhteydet ovat myöhempien aikojen mielikuvituksen tuotetta. Kirjailija oikeastaan tiivistää koko omankin kirjansa tähän tosiasiaan:

"Kanadalainen kirjallisuuden professori Elizabeth Miller kirjoitti kirjassaa Dracula: Sense and Nonsense Vlad seivästäjän ja vampyyrikreivi Draculan yhteydestä, ettei koskaan ole niin moni kirjoittanut niin vähästä niin paljon. Vlad Seivästäjän ja vampyrikreivi Draculan oletetuista yhteyksistä on kirjoitettu todella paljon siihen nähden, ettei näiden teorioiden pohjaksi ole olemassa juuri mitään todisteita."

Niinpä tämäkin kirja on aika vähästä yksi parisataasivuinen kirja. Kirjassa on luetteloita Dracula-aiheisista elokuvista, tv-sarjoista, peleistä...luettelot eivä ole täydellisiä, elokuviakin on varmasti satoja.

Yhtä asiaa jäin ihmettelemään. Kirjassa ei ole pienintäkään mainintaa Roman Polanskin elokuvasta Vampyyrintappajat - Anteeksi, hampaanne ovat niskassani (Dance of the Vampires / Fearless Vampire Killers) eikä elokuvan pohjalta tehdystä musikaalista, joka on ensiesityksestään 1997 alkaen ollut yksi saksankielisen Euroopan suosituipia musikaaleja (nimellä Tanz der Vampire) ja joka on esitetty Suomessakin Seinäjoella 2011 ja Helsingin Kaupuginteatterissa 2016.

Tarinassa ei ole Dracula-nimistä hahmoa, mutta hyvin samankaltainen kreivi von Krolock. Stokerin Jonathan Harker -hahmoa vastaa nuori Alfred, joka kokee samanlaisia painajaisia kreivin linnassa. Samoin mukana ovat kaikki Dracula-kliseet: näkymättömyys peilissä, auringonvalon välttäminen, valkosipuli, krusifiksi...

Mielestäni tämäkin tarina olisi ansainnut maininnan kirjassa. Erityisesti elokuvaversion loppu on karmiva, kun tietää mitä tapahtui Sarahin osan näytelleelle Sharon Tatelle pari vuotta myöhemmin:

"Fleeing in a horse-drawn sleigh, Abronsius and Alfred are unaware that it is now too late for Sarah, who awakens in mid-flight as a vampire and bites Alfred, thus allowing vampires to be released into the world." (Wikipedia, The Fearless Vampire Killers)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti