torstai 4. elokuuta 2016

Keskiaikaa ja nykytaidetta

No Man's Land. 2013 - Petri Ala-Maunus
Eilen Turussa ja tämän kesän historiallinen kohde oli museossa Ars Nova & Aboa Vetus. Se on 1995 avattu historiallisen ja nykytaiteen museon yhdistelmä; alunperin entiseen Rettigin palatsiin oli tarkoitus tehdä vain taidemuseo, mutta remontin yhteydessä havaittiin palatsin alla keskiaikaisia kiviraunioita, ja ne päätettiin museoida Aboa Vetus (Vanha Turku) -museoksi.

Vaikka raunioita ei ole kovin paljon, kuusi taloa ja 1200 m2, niin sanoisin museota keskinkertaisen kiinnostavaksi. Enimmäkseen rakennukset ovat kellareita ja niiden oviaukkoja. Pikkuesineita on vähän, muutama neula ja naula sekä eläinten luita. Enemmän olisin kaivannut havainnollistavia karttoja alueesta, nyt oli vain muutama pienoismalli, joita oli vaikea kohdentaa.

Sattumalta kulunut heinäkuu oli Ylen Radio 1:ssä teemaltaa Keskiajan heinäkuu; kanavalla (ja vielä kuultavissa Yle Areenassa) tuli useita mielenkiintoisia keskiajasta kertovia ohjelmia; sopivasti taustoittamaan tätä museovierailua.

Ja sitten oli samaan hintaan se nykytaiteen museo, itse palatsin kahdessa kerroksessa, joista toiseen oli jätetty vähän, siis tosi vähän, jälkiä niiltä ajoilta kun siellä asuttiin: yksi portaikko ja käytävä sekä marmorilla päällystetty kylpyhuone. Sanoisin kyllä, että jos minä olisin ollut rikas miljonääri ja rakentanut moisen talon, olisin kyllä tehnyt ihan erilaisen kylpyhuoneen. Eli ei ollut kovin upea sekään.

Taidemuseon taiteesta - no kai se on taidetta kun on museoon päässyt, mutta ihmettelen eniten sitä, miten joku ensin pääsee "taiteilijaksi" ja sitten vielä saa rahaa omituisista sotkuista, joilla ei mielestäni ole taiteen kanssa mitään tekemistä. Muutama hienokin teos museossa toki oli, niistä tässä blogissa kuva yhdestä (yllä).

P.S. Tulipa tuossa mieleen, että Turussa ja Suomessa yleensä ei olla huomattu juurikaan tuotteistamisen mahdollisuuksia; esim. Aboa Vetus voisi myydä kaikenlaista keskiaikaan liittyvää pikkutavaraa:  avaimenperiä, pienoismalleja... mutta museokaupassa on myytävänä kaikkea aiheeseen liittymätöntä ja lisäksi muiden museoiden (ylijäämä)tuotteita (ainakin Natural History Museumin kortteja). Samoin Turussa on Posankka, josta voisi tehdä vaikka mitä tuotteita; pehmoposankka isompana tai pienempänä versiona olisi ihan kiva!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti