sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Teatterissa: Karkurit

Tiina Alapaattikoski (Elma) ja Marko Lindholm (Tyko).
Kuva: Aleksi Nurminen
Teatteri Päivölän esittämänä Aleksis Kiven vuonna 1865 julkaistuun tekstiin perustuva näytelmä Karkurit.

Koska vähän osallistuin tämän valmisteluihin (muutaman lavasteen kantamisella), niin sain mahdollisuuden lukea käsikirjoituksen hyvissä ajoin. Tai lukea ja lukea; jotenkin koin Kiven tekstin niin raskaslukuiseksi, että lähinnä selailuksi jäi, eikä juonikaan oikein auennut.

Torstaina sitten näin ensi kertaa koko näytelmän sen kenraaliharjoituksissa, perjantaina ensi-illassa ja vielä lauantainakin. Ja kyllähän se tarinakin sieltä löytyi. Kovin traaagista, Romeo ja Julia -tarinan suomalaisena versiona tätä on joskus pidetty, ja niin se olikin: kaksi riidoissa olevaa sukua ja lopussa nuoren parin traaginen kuolema. Loppuun oli sijoitettu energinen ja positiivinen yhteislaulu, jota alkuperäistekstissä ei ole; katsojille jää parempi mieli.

Vaikka tekstiä oli vähän vähennetty alkuperäisestä niin pitkiä vuorosanoja oli monella näyttelijällä, ja aivan hämmästyttävän hyvin he ne muistivat; lukuharjoituksia oli selvästi pidetty todella paljon. Eikä muutenkaan minkäänlaista hapuilua tai epävarmuutta ollut näkyvissä.

Teksti on osittain runomuodossa ja kuulostaa välillä teennäiseltä; ei Kivenkään aikana oikeasti puhuttu noin. Hän lienee saanut juonen lisäksi muitakin vaikutteita Shakespearelta, joka myös kirjoitti näytelmänsä jonkinlaiseen runomuotoon eikä aidolla puhe- tai edes kirjakielellä.

Ihan oma-aloitteisesti en ehkä tätä olisi mennyt katsomaan, mutta oli välillä mielenkiintoista nähdä muutakin kuin musikaalia tai nykyteatteria. Ja tekemiseen käytettyä aikaa ja energiaa täytyy arvostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti