torstai 30. maaliskuuta 2017

Työttömyyskatsaus 3/2017 osa 2

Tällä kertaa katsaus ihan omaan tilanteeseeni:

Sain viime vuoden lopulla kotikunnaltani maksusitoumuksen Terveystalolle työkyvyn arviointia varten (mahdollista työkyvyttömyyseläkehakemusta varten). Kävin vuodenvaihteen molemmin puolin neljällä lääkärillä, joista kaksi ilmoitti kirjottavansa eläkettä puoltavan lausunnon, kolmas oli silmälääkäri (aika turha, sanoisin) ja neljäs työterveyslääkäri, joka kirjotti yhteenvedon.

Pettymys oli todella kova, kun helmikuun lopulla sain sen yhteenvedon: lausunnolla lääkäri vain lähettää minut...työkykyarvioon!!!

Lausunnolla ei voi hakea eläkettä eikä muutakaan, se on käytännössä aivan yhdentekevä. Tai ei ehkä sitäkään; täysin järjetöntä saada työkykyarvioinnista lähete työkykyarviointiin.

Eipä tätä tainnut ymmärtää muutkaan; eilen olin tapaamisessa sen tahon kanssa, joka teki sen alkuperäisen työkykyarviointilähetteen ja maksusitoumuksen. Kunnaltahan meni myös turhaan rahaa neljään erikoislääkärikäyntiin, jotka ehkä on käytävä jonkin ajan päästä uudelleen, koska lausunnot ovat voimassa vain vuoden.

Keskusteltiin siitä, mikä mahtaisi olla se lääkärin tarkoittama työkykyarvio; että jos se kävisi läpi, niin voisiko sitten pyytää samalta lääkäriltä uuden lausunnon uusilla rasteilla. Jonkinlaista työkokeilua kuulemma riittäisi 16 työpäivää. (Vielä en ole löytänyt mistään, mihin lakiin tuo perustuu.)

Kuntouttavaa työtoimintaa vastaan esitin jyrkän vastalauseen, eikä sitä tosissaan ehdotettukaan; kunnalla ei ole sopivaa työpajaa, ja jos jossain kävisin puuhastelemassa kerran viikossa tarvittaisiin 16 viikkoa eli 4 kuukautta vaadittuun määrään! Aivan älytöntä!

Vajaan parin viikon päästä tiistaina on seuraava tapaaminen, En tiedä, onko silloinkaan tarkoitus tehdä mitään sopimusta, ehkä vain miettiä sitä sopivan työkokeilupaikan löytymistä, mikä on todella epätodennäköistä.

Mutta sen sain huomata, että paras keino kaikenlaisiin ehdotuksiin ja mahdollisesti tuleviin uhkailuihin varautumisessa on lukea asiaan liittyvät lait ja opetella ne vaikka ulkoa.

P.S. Facebook-päivityksessä eilen mainitsin, että keksin vasta aivan äskettäin pelätä joutumista ammatilliseen kuntoutukseen. Se on aivan totta; minulla ei vielä vuodenvaihteessa ollut aavistustakaan, että on olemassa "kuntoutusta", jossa maksimissaan työtön voidaan määrätä yhdistettyy työkokeiluun ja työhönvalmennukseen jopa 240 päiväksi! Siis 240 työpäivää! 48 viikkoa ilmaistyötä yhdistettynä erilaisiin "teoriapäiviin" kestäen yhteensä jopa 26 kuukautta. 26 kuukautta on yli 2 vuotta! Kannattaa olla tosi varovainen, millaisiin papereihin nimensä pistää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti