sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Työttömyyskatsaus 5/2016

Bongaa piilotyöpaikka - löydätkö kaikki 270 000?

Missä piilotyöpaikka luuraa?

"Piilotyöpaikan saatat löytää mistä päin tahansa asfalttiviidakkoa. Joskus niitä möyryää metsissäkin. Siinä missä Jallulla on ollut tapana kätkeytyä kolmelle Avun sivulle, ovat piilotyöpaikat levittäytyneet tasaisesti ympäri Suomea. Piilotyöpaikka voi väijyä sinua missä tahansa. Se saattaa maata naamioituneena vaatekaapissasi tai hiippailla yön tullen sillan alla, joten on parasta pitää silmät auki ja korvat höröllä.

Pystymmekö me bongaamaan yhdessä kaikki ministerin mainitsemat 270 000 työpaikkaa? Jos löydät työpaikoista vähintään 20 000, tule mukaan hyvän viikkopalkinnon arvontaan.

Jos onnistumme löytämään kaikki piilotetut työpaikat, on pitkään jatkunut työttömyys viimein selätetty ja kaikki hallituksen ajamat pakkotoimenpiteet voidaan haudata tarpeettomina.

Toisaalta, jos emme onnistu kaivamaan edes viittäsataa työpaikkaa esiin, niin silloin todennäköisesti joku on valehdellut meille. Muistakaahan, että yrittäjätkin saavat osallistua."

Ylläoleva on suora lainaus Martti Asikaisen blogipäivityksestä 7.5.2016. Oli niin osuva ja hauskakin, että oli pakko lainata.

Puhe piilotyöpaikoista on vain yksi tapa lisää syyllistää työttömiä; jos he olisivat sosiaalisempia ja verkostuneempia, niin töitä löytyisi. Mutta kun ei pääse siihen ensimmäiseenkään kunnolliseen työpaikkaan.

Onhan tuossa verkostoitumisessa osittainen totuuskin: kun opiskeluaikoina hain kesätöitä, pikkukaupungissa niitä sai vain suhteilla, ja sen jälkeen samasta paikasta myöhempinäkin kesinä. Suhteettomilla ei ollut mitään toivoa. Tosin nuo suhteet eivät olleet varsinaisesti henkilön oman verkostoitumisen ja sosiaalisuuden tulosta, vaan perhe- ja naapurisuhteita, yleensä siis vanhempien kautta tulleita.

Työhön pakottaminen ei ole tätä päivää (Talouselämä-lehden puheenvuoro, Santtu Vehosalmi, 31.3.2016)

"Mistä löytyvät ne työnantajat, jotka haluaisivat palkata vastentahtoisen, pakkotyöhön kammetun työnhakijan? En ole työnantajia rekrytoinneissa auttaessani tällaista työnantajaa kohdannut. Miksi investoida epämotivoituneen työntekijän perehdyttämiseen, varsinkin jos tällainen henkilö pahimmillaan tärvelisi työpaikan ilmapiiriä laajemminkin?"

Niinpä.Tuskin yksikään työnantaja haluaa palkata työhön pakotetun, mutta ilmaisen pakkotyöläisen kyllä moni on valmis ottamaan vastaan; senhän voi sitten helposti vaihtaa, jos sukset menevät ristiin, ja taloudellinen vastuu eli karenssi jää vain "työntekijälle".

Eikö maassa ole hirttäjiä?

Asenteet työttömiä ja köyhiä kohtaan eivät ole vuosisatojen saatossa muuttuneet. Alla sitaatti Hilary Mantelin kirjoittamasta, 1500-luvulle sijoittuvasta Englannin kuningas Henrik VIII:n hovista ja Thomas Cromwellista kertovasta kirjasta Syytettyjen sali:

"Mutta parlamentti ei näe, miksi valtion tehtävä olisi luoda työpaikkoja. Eivätkö ne asiat ole Jumalan kädessä, ja eivätkö köyhyys ja hylätyksi tuleminen ole osa Hänen iankaikkista järjestystään? Kaikella on aikansa: on aika nähdä nälkää ja varastaa. Jos sataa yhtämittaisesti puoli vuotta, niin että vilja mätänee pelloille, niin eikö se ole kaitselmuksen työtä, sillä Jumala tietää, mitä tekee. On suorastaan häväistys ehdottaa, että rikkaiden ja yritteliäiden pitäisi maksaa tuloveroa vain jotta saataisiin työtä hylkiville leipää. Ja jos pääsihteeri Cromwell sanoo, että nälänhätä aiheuttaa rikollisuutta, niin mitä ihmettä, eikö maassa ole hirttäjiä?"


Jaoin ylläolevan myös Facebookin Ei pakkotyölle -ryhmässä, samoin kuin löytämäni kuvan skotlantilaisen Edinburgh Coalition Agaist Poverty -organisaation ilmaistyövoimaa käyttävien yritysten oviin liimaamasta "tarrasta" (kuva oikealla). Yhdistys vaikuttaa sellaiselta, jolle Suomessakin olisi käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti