maanantai 14. maaliskuuta 2016

Mukahauskaa

Törmäsin tuossa yhtenä päivänä Johanna Ristimäen piirtämään Työmyyrä -nimiseen sarjakuvaan (https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/tyomyyra). Osa on ihan osuvia ja jopa hauskoja, mutta tässä se, minkä luin ensiksi:
Tämähän ei ole millään tavalla hauska, mutta ei myöskään ironinen tai yhtään mitään. Tilanne ei ole todenmukainen ja työtön leimataan vähän laiskaksi, kun ei voi edes koiraa hoitaa työnhaultaan. Vaikka sitä työtä hakisikin kaikkien työnhakukurssien sun muiden vaatimat 8 h / 5 pv viikko, niin jäisihän sille koiralle sen verran aikaa kuin työssäkäyvilläkin. Ja kuinka todellista on käydä kolmessa haastattelussa yhden päivän aikana? Kenen tuurilla kaikki vuoden haastattut osuvat samalle päivälle? Kovin pitkäksi aikaa ei työpaikkojaan riitä viittä päivässä haettavaksi eikä CV:tä tarvitse joka päivä päivittää.

Tästä kyllä tulee elävästi mieleen Vammalan työkkärin vuonna 2002 järjestämä Työnhakuklubi; kymmenkunta työtöntä kokoontui kerran viikossa tavoitteena lähettää joka kerta 20 hakemusta (per henkilö). Hakemukset olisi saanut kirjoittaa ja tulostaa klubilla, ja talo olisi tarjonnut postimerkit. Eipa kukaan tuota tavoitetta saavuttanut, työpaikkoja vain ei silloinkaan ollut niin paljon haettavaksi, vaikka menossa ei ollutkaan taantuma tai lama.

Eniten ärsyttivät kuitenkin stripin kommentit. Erityisesti se, jonka kirjoittajan mielestä työnhaku on kuin yliopiston pääsykoe, jossa käydään niin monta kertaa, että päästään sisään! Joka kerta vain luetaan pääsykoekirjat paremmin, ts. kirjoitetaan hakemus paremmin. Ei se toimi niin. Jokainen työpaikka ja työihinottaja on niin erilainen ja painottaa täysin eri asioita. Vaikka hakemus ansaitsisi Nobelin kirjallisuuspalkinnon, ei sillä pääse töihin jos CV:ssä on mustia aukkoja eli työttömyyttä.

Toisen kommentoijan mukaan "työnantaja kyllä huomaa jos kaikissa hakemuksissa sama CV". Siis kuka hakee samalle työnantajalle usealla hakemuksella kenties eri työpaikkoihin? Hakemuksethan yleensä lähetetään ERI yrityksiin ERI työpaikkoihin, eikä kyllä kukaan huomaa jos niissä on sama CV. Joku työvalmentaja joskus sitäpaitsi opetti minulle, että CV:n kannattaisi olla aika yksinkertainen ja kuvata vain mahdollisimman selkeästi koulutusta ja työkokemusta, siis sellainen KAIKKIIN PAIKKOIHIN sopiva.

Kävi mielessä noita kommentteja lukiessa sekin, että ovatko ne ihan aitoja vai Oikotien työntekijöiden kirjoittamia? "Mielestäni on erittäin tärkeää, että ennen hakemuksen täyttämistä tutustun yrityksen strategioihin ja arvoihin ja kirjoitan tekstit ne huomioonottaen." Just niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti