keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Työllisyyskatsaus 3b/2016

Vain joka neljäs suomalainen työllistynyt avointa työpaikkaa hakemalla

Alle neljäsosa (23 prosenttia) suomalaisista on päätynyt nykyisen työhön avointa työpaikkaa hakemalla. Noin 70 prosenttia on löytänyt työtä muita polkuja pitkin, ilmenee Sitran Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään -tutkimuksesta. Viidesosa on lähestynyt itse nykyistä työnantajaansa ja viidesosalle on tarjottu töitä. Julkisten työnvälityspalveluiden kautta työn on löytänyt alle kymmenesosa työssäkäyvistä. (http://www.sitra.fi/uutiset/vain-joka-neljas-suomalainen-tyollistynyt-avointa-tyopaikkaa-hakemalla)

Kun asia kerran on näin, miksi ihmeessä työttömiä painostetaan jatkuvaan työhakemusten lähettämiseen? Se on tietysti helpoiten seurattavissa ja dokumentoitavissa oleva tapa, mutta tehoton. Mielenkiintoista olisi myös tietää, kuinka moni TE-toimiston määräyksestä paikkaa hakeva oikeasti palkataan, vai ottaako työnantaja lopulta ko. paikkaan jonkun kuitenkin muutoin, esim. suhteilla? Ja aivan erityisesti haluaisin tietää, onko kukaan koskaan saanut töitä avoimella hakemuksella?
Löysin myös (ja liityin) Facebook-sivuston Ei pakkotyölle. Sivusto etsii ja julkaisee netistä löytyneitä työpaikkailmoituksiksi naamioituja ilmais(orja)työvoiman etsintäilmoituksia ja linkittää sivuille työttömyyteen liittyviä asiallisia artikkeleita.

"Työpaikkailmoituksista" toistaiseksi kaiken huippu oli vuokratyöfirma VMP:n ilmoitus, jossa etsitään HR-harjoittelijaa. Palkattoman harjoittelijan tehtäviin kuuluvat työhaastattelut sekä uusien työntekijöiden palkaaminen ja perehdyttäminen. Järkyttävää laittaa palkaton henkilö palkkaamaan muita! Joutuuko hän myös hoitamaan irtisanomiset? Ainakin palkkaamiensa työntekijöiden, jos joku vaikka koeaikana jo todetaan epäkelvoksi. Iskeekö ilmaistyöntekijälle houkutus palkata joku sellainen, jos sitten vaikka itse pääsisi ko. hommaan, ihan palkalliseen? Mietin vain...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti